Agencija EU za temeljne pravice (FRA) je objavila svoje drugo poročilo “Biti temnopolt v EU”, ki razkriva, da se skoraj polovica oseb Afriškega izvora v EU v vsakdanjem življenju srečuje z rasizmom in diskriminacijo, kar pomeni, da se je ta delež od leta 2016 povečal.

Raziskava izpostavlja vprašanja, kot so rasna diskriminacija, nadlegovanje in etnično profiliranje, ki prizadenejo zlasti mlade. Kljub obstoječi protidiskriminacijski zakonodaji poročilo kaže na stalno prisotne izzive v različnih vidikih, vključno z zaposlovanjem, stanovanji in izobraževanjem.

Agencija FRA poziva države EU, naj nujno ukrepajo proti rasni diskriminaciji in nadlegovanju z uveljavljanjem zakonodaje, evidentiranjem kaznivih dejanj iz sovraštva, zbiranjem podatkov o enakosti in razvojem posebnih strategij na ključnih področjih. Ugotovitve kažejo, da od zadnje raziskave iz leta 2016 ni prišlo do izboljšanja, zato agencija FRA poziva k usmerjenim prizadevanjem za boj proti rasizmu in diskriminaciji oseb afriškega izvora.

Več o na spletni strani FRA

Translate »