ADRA Slovenija že od leta 2017 združuje begunske družine. Do sedaj jim je uspelo združiti šest družin iz Iraka, Sirije, Eritreje in Afganistana.

Vsaka izmed družin ima prav posebno zgodbo, ki na žalost nikoli ni lahka. Taka je tudi Fardosina zgodba, ki je prepotovala nevarno in dolgo pot, da bi zase in družino zagotovila boljšo prihodnost. Svoje družine ni videla že več kot pet let in zdaj je končno prišel čas, da jim pomagamo pri združitvi.

Fardosa pravi, da je bilo vsakdanje življenje v Somaliji, v Kismayu, zelo težko in nevarno. ”Nikoli nisi vedel, kdaj bodo prišle oborožene skupine, te preteple ali odpeljale. Živeli smo v nenehnem strahu, saj nismo vedeli ali bomo preživeli do naslednjega dne. Nekega dne so prijeli in odpeljali mojega moža. Nikoli nisem izvedela kaj se je zares zgodilo, šele kasneje, ko sem že bila v Sloveniji, sem izvedela, da je umrl. Z dvema hčerkama in mamo smo živele v nenehnem strahu. V skrajnem obupu sem se odločila, da grem iz tega pekla. Beg je bil edini izhod. Zame še toliko težji, saj sem imela več možnosti za preživetje, če se na pot odpravim sama, brez hčerk in mame.

Fardosa se je kot na tisoče drugih beguncev odločila, da najprej pobegne v Etiopijo:

”Iz Etiopije sem prišla do Evrope, in potem do Slovenije v skrajnih mukah. Na poti sem ugotovila, da sem noseča. Če bi to vedela, se za pot morda ne bi odločila. Na koncu sem na begu, v Ratečah, skoraj rodila na prostem. Zahvaljujoč dobrim ljudem, ki so poklicali rešilca, da me je odpeljal v Jeseniško porodnišnico, sem po dveh urah rodila v bolnišnici.”

Na začetku poti si Fardosa ni znala niti predstavljati, kaj vse jo še čaka. Zaradi skrajnih razmer v domovini sta njeni hčerki z mamo pobegnili v Hargeiso v Somaliji, kjer živijo v lakoti in hudem pomanjkanju. ”Vse to sem zmogla samo zaradi misli na svoji hčerki in mamo, ki sem jih pustila doma. Prebijajo se iz dneva v dan, saj so popolnoma odvisne od mene in od dobrote drugih ljudi,” pravi Fardosa.

Fardosi so pred nekaj leti odobrili azil, hodila je na tečaj slovenščine in delala priložnostna dela. ”Nikoli nisem dobila zaposlitve za dalj časa, saj dela v popoldanskih urah zaradi majhne hčerke ne morem sprejeti. Zdaj se zelo trudim na tečaju slovenskega jezila, da bi opravila izpit iz slovenščine. Združitve s svojo družino se veselim bolj kot vsega.”

Humanitarno društvo ADRA Slovenija v sodelovanju z Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) ter drugimi nevladnimi organizacijami zbira sredstva, da bi Fardosini hčerki in mama lahko ponovno, na varnem, zaživeli s svojo družino. Vendar moramo za njihov prihod zagotoviti finančna sredstva, in sicer predvsem za stroške letalskih vozovnic, izstopnih vizumov in COVID-19 testov. Trenutno za združitev potrebujemo 6400€.

Prizadevamo si, da bi čim hitreje zbrali dovolj sredstev (NAJKASNEJE DO 15.1.2022), zato bo vsaka še najmanjša podpora več kot dobrodošla. Že v naprej najlepša hvala za kakršenkoli prispevek in podporo.

Podatki za nakazilo

IBAN: SI56 0284 3026 3945 425

BIC: LJBASI2X

Referenca: SI00 2021

Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija,

Njegoševa 15 1000 Ljubljana

Namen: ZDRUZITEV FARDOSA

Koda namena: CHAR

S kartico lahko prek Paypala nakažete na tej povezavi.

 

Translate »