Kolegij komisarjev je 26. 7. 2017 razpravljal o napredku glede premestitev in preselitev ter solidarnosti z Italijo pri obvladovanju migracij na osrednji sredozemski poti. V poročilu o premestitvi in preselitvi pa Komisija ugotavlja, da je bila junija s 3.000 premeščenimi osebami dosežena rekordna mesečna vrednost. 

Evropska komisija je v pismu italijanskemu premierju Paolu Gentiloniju izpostavila pomembno vlogo Italije pri obvladovanju migracij na osrednji sredozemski poti in predstavila vrsto ukrepov, ki jih Komisija lahko hitro sprejme, če bi italijanske oblasti v prihodnjih tednih potrebovale njeno pomoč. Med ukrepi so pospešitev premestitve ter zagotovitev dodatnih sredstev in osebja agencije EU. Komisija je za hiter operativni odziv vzpostavila tudi kontaktno skupino za Italijo.

V poročilu o premestitvi in preselitvi pa Komisija ugotavlja, da je bila junija s 3.000 premeščenimi osebami dosežena rekordna mesečna vrednost. Vendar bi bilo treba pospešiti transferje iz Italije, zlasti zaradi trenutnih razmer na osrednji sredozemski poti. Dober napredek je dosežen tudi na področju preselitev. Komisija je pozvala k ponovnim zavezam za preselitev najbolj ranljivih ljudi iz Libije, Egipta, Nigra, Etiopije in Sudana. Preselitve iz Turčije se bodo medtem nadaljevale.

Poleg tega je Komisija danes Češki, Madžarski in Poljski poslala obrazloženo mnenje zaradi neizpolnjevanja pravnih obveznosti glede premestitev. Kljub večkratnim pozivom k ukrepanju in sprožitvi postopka za ugotavljanje kršitev prejšnji mesec zadevne tri države še vedno kršijo svoje pravne obveznosti in ne spoštujejo svojih zavez do Grčije, Italije in drugih držav EU.

Translate »