Evropska digitalna knjižnica Europeana je ob dnevu svetega Valentina objavila poziv k prepisu pričevanj vojakov iz prve svetovne vojne.

Da bi premagali ločitev od doma in osamljenost, so številni vojaki svojim domačim s fronte pošiljali dolga pisma, pesmi, risbe in celo sporočila, napisana na posušenem cvetju. V njih se skrivajo številne zgodbe o ljubezni, izdaji in strtih srcih.

V Europeani so tako v okviru projekta že zbrali več kot 40 pričevanj v angleškem, francoskem, nemškem, nizozemskem, hrvaškem, slovenskem in grškem jeziku, ki jih je treba prenesti v digitalno obliko. Projekt sodi v okvir pobude Transcribe Europeana 1914-1918, spletne platforme, namenjene odkrivanju pomembnih pričevanj iz obdobja prve svetovne vojne.

Europeana je bila ustanovljena leta 2005 s podporo Evropske komisije, danes pa je v njej zbranih več kot 54 milijonov umetniških del, predmetov, knjig, videov in zvočnih zapisov iz vse Evrope. Komisija bo v obdobju 2016-2017 za aktivnosti Europeane namenila 10 milijonov evrov.

Translate »