Število prebežnikov v Srbiji, ki naj ne bi bili upravičeni do azila niti v EU-ju niti v Srbiji, se povečuje, po ocenah jih je okoli štiri tisoč. Prebežniki se poslužujejo tudi nezakonitih prehodov meje, tisti, ki ostanejo, živijo v slabih razmerah.

Za večino prebežnikov, med njimi jih je največ iz Pakistana in Afganistana, je pot v Evropsko unijo zaprta, zato se poslužujejo nezakonitih poti. Velik pritisk je predvsem na Madžarsko. Zaradi spremenjenih razmer nadzor na meji poostrila tudi Srbija.

Madžarska na dan sprejme okoli 30 prosilcev za mednarodno zaščito, in še to z omejitvami. Za azil lahko namreč zaprosijo le tisi, ki še niso poskušali prečkati nezakonito in so iz Sirije ali Iraka. Prednost imajo družine. Zaradi tega so polni mejni prehodi, predvsem Horgoš in Kelebija. Številni prebežniki se vračajo v Beograd, kjer so napolnili parke okoli avtobusne postaje.

Po nekaterih ocenah je samo letos, čeprav naj bi bila balkanska begunska pot zaprta, Srbijo prečkalo že več kot 100.000 prebežnikov. Večina tistih, ki prihajajo, v Srbiji ne more dobiti azila in ga niti noče.

Foto: EPA