Pred nekaj dnevi je bila Samar Zughool iz Ptuja, sodelavka Zavoda Povod, s projektom »Raising Together« izbrana za polfinalistko izmed 1095 prijavljenimi kandidati iz 36 držav na natečaju European Social Innovation Competition za leto 2016 za najboljše socialne inovacije. Tema letošnjega natečaja je bila „Vključena prihodnost“, žirija pa je izbirala med projekti, ki bi jih lahko uporabili pri sprejemanju in vključevanju beguncev in migrantov v Evropi.

Namen natečaja je bil poiskati ustvarjalne pristope, ki prispevajo k uresničevanju potenciala beguncev in migrantov tako, da jim omogočijo sodelovanje v družbenem, gospodarskem, kulturnem in političnem življenju držav gostiteljic.

Letos je med polfinalisti pet projektov iz Nemčije, po štiri iz Italije in Združenega kraljestva. Drugi uspešni kandidati prihajajo iz Avstrije, Belgije, Hrvaške, Danske, Finske, Francije, Grčije, Irske, Poljske, Portugalske, Slovenije, Španije, Turčije in Ukrajine, kar kaže na široko zavezanost k uporabi socialnih inovacij za iskanje ustreznih rešitev za integracijo po vsej Evropi.

Akademija socialnih inovacij bo potekala od 3. do 6. julija v Berlinu, kjer se bodo polfinalisti udeležili delavnic in obiskali nemške zglede sodelovalnih pristopov, ki pomagajo pri integraciji. Po akademiji bo žirija izbrala deset finalistov, trije najuspešnejši projekti pa bodo na podelitvi nagrad v Bruslju oktobra 2016 prejeli nagrade v vrednosti 50 000 EUR.

Natečaj European Social Innovation Competition je bil prvič organiziran leta 2012 v spomin na portugalskega politika in socialnega inovatorja Dioga Vasconcelosa. Odtlej natečaj zagotavlja platformo za socialne inovatorje po vsej Evropi in pomaga iz zamisli ustvarjati učinkovite in trajnostne projekte.

Translate »