V Hrastniku je organizacija Aspira (aspira.si) 20. novembra 2022 odprla razstavo “Tukaj in zdaj! Razmišljaj globalno, deluj lokalno”. Razstava so pripravili mladi v okviru istoimenskega projekta, ki ga je podrl projekt #ClimateOfChange (www.climateofchange.info).

Isvilaine da Silva Conceição se jim je pridružila na otvoritvi, kjer je prisotnim spregovorila o svojih izkušnjah na COP27, kjer je sodelovala kot ambasadorka mladih. Še posebej poudarila pomen samoorganiziranja mladih ter njihovo vključevanje v procese odločanje. Še posebej v procese oblikovanja ukrepov za boj zoper podnebne spremembe.

Tokrat v Egiptu civilnodružbene organizacije niso imele dostopa do marsikaterega dela konference in tudi možnosti za neposredno akcijo so bile omejene na prostore v Sharm El Sheiku. Po drugi strani pa si je potrebno prizadevati za prave ukrepe in za vključevanje mladih ves čas in ne samo v času konferenc pogodbenic (COP) podnebnega sporazuma iz Pariza.

Kot je poudarila Isvilaine da Silva Conceição, “govoriti moramo o tem, kar doživljamo, kar vidimo okoli sebe. Ni nam treba brati o podnebnih spremembah, če pa jih živimo sleherni dan. Sami se mogoče lahko počutimo precej nemočne, a z vključitvijo v različne državljanske pobude in organizacije hitro ugotovimo, da nikakor nismo sami.”

Nekaj utrinkov z otvoritve.

Pripravil: AK


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »