Projekt Snapshots from the Borders vabi k podpisu poziva novoizvoljenim evropskim institucijam, naj 3. oktober, obletnico tragičnega dogodka ob obali Lampeduze, razglasijo za Evropski dan spomina in dobrodošlice European Day of Memory and Welcome, ter poskrbijo, da bodo pri razpravah o migracijskih politikah humanost, solidarnost in skupna odgovornost ostale v ospredju.

3. oktobra 2013 se je zgodila ena izmed največjih tragedij v Sredozemskem morju – majhhno ribiško ladjo na kateri je bilo okrog 500 oseb, beguncev in migrantov, je nedaleč od obale Lampeduze zajel ogenj, nato se je potopila in utonilo je več kot 360 ljudi.

Kljub temu, da je ta dogodek v mednarodni javnosti sprožil veliko odzivov in, da se je slišalo “nikoli več”, 6 let kasneje situacija ni nič boljša. Od takrat je v Sredozemlju utonilo več kot 17 900 beguncev in migrantov, ki so se v iskanju varnosti in priložnosti podali na nevarno pot preko morja. V letu 2018 je utonila vsaka 18. oseba na tej poti.

V Italiji od leta 2016 obeležujejo 3. oktober kot Dan spomina in dobrodošlice v spomin na tragedijo pri Lampeduzi, in Snapshosts from the Borders poziva Evropsko unijo, naj ta dan postane tudi Evropski dan spomina in dobrodošlice.

“3. oktober naj bo dan za spomina in refleksijo o tej izgubi človeštva; dan, ko napačne politike soočimo s svojimi invidualnimi in evropskimi vrednotami, ki bi vedno morale ostati višje. Dan za spomin na preteklost, dan, ko popravimo sedanost in si zamislimo evropsko prihodnost solidarnosti in spoštovanja za vsa človeška življenja.”

Peticijo lahko podpišete tukaj.

lampedusa_door

Vir fotografije

Translate »