23. avgust – mednarodni dan spomina na trgovino s sužnji in njegovo odpravo

Vsako leto se 23. avgusta spominjamo ene izmed največjih tragedij v zgodovini človeštva: trgovine s sužnji. Leta 1971 se je na ta dan zgodila največja vstaja sužnjev na Haitiju. Ta dogodek je zaznamoval začetek dolgotrajnega procesa izkoreninjenja suženjstva po svetu. Trgovina s sužnji je predstavljala dobičkonosen posel, s katerim se je v suženjstvo pregnalo več kot 15 milijonov Afričanov. Posledice suženjstva so še danes globoko prisotne v številnih kulturah. Čeprav naj bi bilo suženjstvo ukinjeno pred mnogo leti, aktualni primeri opozarjajo, da je še vedno močno prisotno.

Društvo Humanitas se je ob svetovnem dnevu dotaknil trgovine z ljudmi ali suženjstva sodobnega časa v Sloveniji in predstavil priročnik za učence o otroškem delu. Oba spodnja predloga najdete v knjižnici Hiša svetov.
 
Urša Kavčič, Mojca Pajnik in Petra Lesjak-Tušek: Kje je v sestavljanki: trgovanje z ljudmi v Sloveniji, iz in preko nje: študija primera
Gre za prvo sistematsko raziskavo o vzorcih, razponu in dimenzijah trgovanja z ljudmi v Sloveniji. Študija ugotavlja, do kolikšne mere je trgovanje z ljudmi prisotno v Sloveniji, kolikšna je prepoznavnost trgovanja z ljudmi in kakšne odgovore daje politika. Opisujejo vlogo Slovenije kot tranzitne države na poti trgovanja z ljudmi. Vse premalo se zavedamo obstoja trgovine z ljudmi in njenih nevarnosti na domačih tleh. Trgovino z ljudmi ocenjujejo za tretjo najbolj dobičkonosno kriminalno dejavnost, poleg trgovine z orožjem in drogami.

Save the Children UK: Working children worldwide
Priročnik je namenjen učencem osnovnih šol. Zagotavlja informacije, materiale in dejavnosti, skozi katere učenci spoznavajo otroško delo. Priročnik spodbuja mlajše k razmišljanju, zakaj je otroško delo pomembno vprašanje, kdaj je nevarno in izkoriščevalsko ter kdaj omogoča, da otroci pozitivno prispevajo k življenju svojih družin. Avtorica Helen Day je ustanoviteljica centra Helen Day Art Center, kjer s pomočjo umetnosti spodbujajo ustvarjalno razmišljanje in z drugimi miselnimi procesi pripravljajo mlade na uspeh. Zagovarja, da je nujno, da je umetnost na voljo vsem, ne glede na njihovo starost ali dohodek.