Na svetu je že več kot 200 milijonov deklet in žensk, od tega pol milijona v Evropi, žrtev pohabljanja spolnih organov. Vsako leto je tej nevarnosti izpostavljenih 3 milijone deklet in žensk. Leto 2017 je posvečeno boju proti vsem oblikam nasilja nad ženskami v EU, tudi pohabljanju ženskih spolnih organov, ki je kaznivo dejanje v vseh državah članicah.

Letno je nevarni praksi izpostavljenih tri milijone žensk in deklet, med njimi veliko mlajših od 15 let. Gre za nepopravljive poškodbe telesa, ki povzročajo neznosne bolečine in so v močni povezavi z ekstremnimi čustvenimi travmami.

Po svetu naraščajo potrebe po babicah in medicinskih sestrah, ki bi izvršile obrezovanje deklic. In ta trend je v popolnem nasprotju s trudom množice organizacij, ki želijo uničiti dolgoletno tradicijo pohabljanja žensk in deklic. Morissanda Kouyate, vodja afriškega odbora za tradicionalne prakse, je tako pozvala sodišča, naj kaznujejo medicinske delavke, ki opravljajo obrezovanja.

Starodavni običaj, ki ga izvajajo v najmanj 27 afriških državah (vasica Cambadju v regiji Bafatá v Gvineji Bissau je prva v tej državi opustila prakso obrezovanja žensk in deklic) ter tudi po nekaterih predelih Azije in Srednjega Vzhoda, po navadi izvedejo lokalne obrezovalke, največkrat z nesteriliziranimi noži ali rezili. Veliko deklic po posegu izkrvavi ali pa umrejo zaradi infekcij. Če poseg preživijo, jih čaka življenje, polno bolečin tako pri uriniranju kot pri menstruaciji, precej velika je tudi verjetnost zapletov pri porodu.

V Veliki Britaniji na primer vsako uro odkrijejo primer pohabljenih genitalij. Številko so izračunali na podlagi raziskave med marcem 2015 in 2016. V tem obdobju je kar 8.656 žensk s pohabljenimi spolnimi organi obiskalo ginekologa. V Britaniji je obrezovanje sicer prepovedano od leta 1985, a se država le stežka bori proti tej tradiciji.

EU namerava vzpostaviti vseevropsko spletno platformo, da bi družbi pomagala pri odkrivanju primerov tega nasilja, partnerske države zunaj Evrope pa spodbujati k sprejetju pravnih ukrepov za zaščito žensk. Prav tako bo podpirala dejavnosti na lokalni ravni in si prizadevala za boljše zbiranje nacionalnih podatkov in nove metodologije za merjenje sprememb socialnih norm na ravni skupnosti.

Visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko in podpredsednica Komisije Federica Mogherini, evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vĕra Jourová ter evropski komisar za razvoj Neven Mimica so se ob mednarodnem dnevu nične strpnosti do pohabljanja ženskih spolnih organov v skupni izjavi zavzeli za odpravo te škodljive prakse, ki predstavlja grozljivo kršitev človekovih pravic, dostojanstva in telesne celovitosti deklet in žensk.

V petem cilju Agende 2030 za trajnostni razvoj, kjer so zapisani ukrepi za dosego enakosti spolov, so se države zavezale, da bodo do leta 2030 izkoreninile vse sporne običaje, kot so otroške, zgodnje in prisilne poroke ter obrezovanje deklic.