V letu 2020 bomo obeležili že tretji svetovni dan čebel. Dogodki in aktivnosti se bodo odvile po celem svetu,  Slovenija pa bo dan obeležila z naslednjimi dogodki na državni in mednarodni ravni. Tema letošnjega dne je »Bee Engaged«.

Zaradi epidemije Covid-19 bo letošnja tretja mednarodna obeležitev potekala virtualno. FAO, kot organizator dogodka, želi opozoriti na pomen angažiranosti in dejanj tako držav, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja, kmetov in čebelarjev, kot tudi vsakega posameznika, za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev.

Program:

Datum Prireditev Kraj
18. maj 2020,
18.00
Dogodek ob obeležitvi Svetovnega dneva čebel – Brezplačni elektronski seminar

OrganizatorjaSlovenska čebelarska akademija in Mestna občina Ljubljana

Prenos po spletu
20. maj 2020,

12.00 – 13.30

3. Mednarodna obeležitev Svetovnega dne čebel

Organizatorji: FAO, Kitajska akademija za kmetijske znanosti in Apimondia

Obeležitev bo potekala virtualno
20. maj 2020,
17.00
Slavnostna seja ob 3. praznovanju Svetovnega dne čebel

Organizator: Čebelarska zveza Slovenije

Brdo pri Lukovici 8, 1225 Lukovica,

Slovenija

Glavni namen dogodkov je ozaveščanje ljudi o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za naš obstoj. Moramo se zavedati, da z razglasitvijo svetovnega dne za čebele in ostale opraševalce še nismo naredili veliko in da nas glavno delo za njihovo ohranitev čaka, da ga opravimo sedaj. Svetovni dan čebel je odlična priložnost, ki jo moramo izkoristiti. Tu se čebelarji in naravovarstveniki obračajo na vse ljudi, da jim po svojih zmožnostih pomagamo izboljšati pogoje za preživetje čebel in s tem tudi za preživetje ljudi. Tu niso potrebni veliki koraki, ampak šteje prav vsak, ki zagotavlja čebelam lažji obstoj.

Vsak posameznik lahko prispeva k ohranjanju čebel in drugih opraševalcev:

  • Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene zasejmo medovite cvetlice.
  • Kupimo med in ostale čebelje pridelke pri najbližjem lokalnem čebelarju.
  • Ozaveščajmo otroke in mladostnike o pomenu čebel in izrazimo podporo čebelarjem.
  • Doma na balkonu, terasi ali vrtu postavimo svoje gnezdišče za čebele – lahko ga naredimo sami ali pa ga kupimo v trgovinah z opremo za hišo in dom.
  • Ohranimo stare travnike z večjo pestrostjo rastlin in sejmo na travnike medonosne rastline.
  • Na travnikih kosimo cvetoče rastline šele po njihovem cvetenju.
  • Odstopimo primerne kmetijske lokacije za začasno ali trajno namestitev čebel, saj bodo tako imele čebele ustrezno pašo, naše rastline pa bodo oprašene in bodo tako bogatejše obrodile sadove.
  • Če je res potrebno, potem uporabljajmo čebelam neškodljive pesticide in škropimo v nevetrovnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo s cvetov.
  • Mulčimo cvetoče rastline v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi, da po škropljenju ne privabljajo čebel.

Uradna stran.

Translate »