V  Bruslju so 5.in 6. 6. potekali  12. evropski razvojni dnevi. Dvodnevni dogodek Evropske komisije, ki je letos potekal pod geslom “ženske v središču trajnostnega razvoja”, je bil osredotočen na tri glavne teme: zagotavljanje telesne in duševne nedotakljivosti deklet in žensk, spodbujanje ekonomskih in socialnih pravic in opolnomočenja deklet in žensk ter krepitev glasu in udejstvovanja deklet in žensk.

Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker je pred odprtjem povedal, da trajnostni razvoj ni možen, če je polovica prebivalstva zapostavljena. Potrebujemo enako udejstvovanje in vodstvo žensk na vseh področjih življenja v Evropi in po svetu.

Evropska komisija bo podelila medijsko nagrado Lorenza Natalija 2018 za izjemne prispevke novinarjem za poročanje trajnostnem razvoju s posebnim poudarkom na odpravljanju nasilja nad ženskami.

Komisija je odobrila novo podporo EU za Burkina Faso, in podpisla  nov sveženj pomoči za Liberijo.

Dogajanje je spremljal bogat kulturni program z mednarodnimi izvajalci, na številnih stojnicah pa so mednarodni partnerji predstavljali svoje projekte o glavnih tematskih področjih letošnjih evropskih razvojnih dnevov. Med njimi je bila tudi platforma SLOGA.

Mednarodna razvojna skupnost se je prvič zbrala na evropskih razvojnih dnevih leta 2006 z namenom poiskati rešitve za nadaljnje odpravljanje revščine po svetu. Od takrat je na razvojnih dnevih sodelovalo 100 svetovnih voditeljev, 7 Nobelovih nagrajencev, 4.500 organizacij in 42.000 udeležencev iz 154 držav.

Celotno sporočilo: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4034_en.htm

Translate »