Nevladna organizacija Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands) je skupaj s 17.000 tožniki in tožnicami dosegla zgodovinsko podnebno zmago proti enemu največjih onesnaževalcev – družbi Shell. Razsodba je tako zgodovinska zato, ker je prvič podjetje spoznano za krivo zaradi njegovega prispevka k podnebni krizi in po sodni poti prisiljeno k uskladitvi svojih praks s cilji Pariškega sporazuma. Sodišče je odločilo, da mora Shell do leta 2030 znižati svoje izpuste toplogrednih plinov za 45 % glede na leto 2019, poroča Focus.

V Shellu so sicer že napovedali pritožbo, kar po postopek lahko raztegnilo tudi za leto ali dve, vendar je to vseeno začetek konca onesnaževanja naftne industrije in drugih gigantov, ki morajo sprejeti odgovornost in narediti svoj del v prehodu v nizkoogljično družbo.

Za radio Slovenija je Živa Kavka Gobbo iz Focusa, društva za sonaraven razvoj, poudarila, da je  “sodišče prepoznalo, da morajo tudi mednarodne korporacije igrati svojo vlogo pri blaženju podnebnih sprememb. To pomeni, ne samo da bo Shell kot eden izmed desetih največjih onesnaževalcev moral znižati lastne emisije in spremeniti politiko do fosilnih goriv, pomeni tudi, da bodo druge transnacionalne družbe morale podobno slediti temu primeru. Sledili bodo drugi primeri in druge sodbe, ki bodo to potrdile.”

tirala razplet za Radio Prvi (povzema MMC Rtvslo.si) in Radio Študent.

Translate »