V sredo, 2. oktobra je potekalo parlamentarno zaslišanje slovenskega kandidata za evropskega komisarja za krizno upravljanje. Kandidat je tekom svoje predstavitve večkrat kot ključno evropsko vrednoto izpostavil evropsko solidarnost, ki jo na podlagi Eurobarometra podpira 90 % Evropejck in Evropejcev. Lenarčič se zaveda, da se stanje na tem področju slabša. Razseljenih je vse več ljudi, tako notranje kot mednarodno, vse več je naravnih nesreč in svoje bodo dodale še podnebne spremembe.

Evropska unija je trenutno svetovni voditelj na področju humanitarne pomoči, a, da se bo lahko spopadla s poslabšanjem razmer, bo morala resor po Lenarčičevem mnenju še dodatno okrepiti. Pri tem bo morala vztrajati pri osnovnih humanitarnih načelih: humanost, nevtralnost, objektivnost, neodvisnost.

Za svoj bodoči mandat je naštel tri prioritete:

  • Njegov prvi cilj je čim hitrejša in čim učinkovitejša pomoč tistim, ki pomoč potrebujejo. V ta namen želi okrepiti koordinacijska središča za odzivanje v kriznih razmerah, pa tudi delovati v smeri okrepitve mednarodnega humanitarnega prava.
  • Okrepiti mehanizme Evropske unije za preprečevanje nesreč. Prihajajo podnebne spremembe, pa tudi številni konflikti in nestabilnosti po vsem svetu. Evropska unija se mora na takšne razmere pripravljati na integriran način, je dejal.
  • Povečati prepoznavnost evropskega kriznega upravljanja. V tem pogledu želi povečati tako vidnost kot transparentnost programov, da bodo državljani vedeli, da je vsak evro dobro porabljen.

Napovedal je prizadevanje za povečanje proračuna za humanitarno pomoč za 30 odstotkov. Pri tem si bo prizadeval, da bodo sredstva upravljana načrtno, pregledno in v skladu z dobrimi praksami.

Vir: MMC RTV SLO

Translate »