Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na virtualni konferenci za solidarnost z venezuelskimi migranti in begunci v regiji napovedal humanitarni prispevek Slovenije v višini 60.000 evrov. Prispevek bo prek Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) namenjen venezuelskim beguncem v Braziliji, in sicer v dveh delih, v tem in prihodnjem letu, je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Na letošnji drugi mednarodni donatorski konferenci, ki jo letos gosti Kanada v sodelovanju z Uradom visokega komisarja Združenih narodov za begunce UNHCR, Mednarodno organizacijo za migracije IOM ter z regionalno med agencijsko koordinacijsko platformo Begunci in migranti iz Venezuele (R4V), je državni sekretar dr. Raščan  med drugim poudaril, da dolgotrajna, kompleksna kriza zahteva koordiniran mednarodni odgovor in politično rešitev, ki bo miroljubna, demokratična in vključujoča. Izrazil je sočutje z ljudmi v in izven Venezuele, ki jih je kriza najbolj prizadela. Slovenija podpira prizadevanja Evropske unije in mednarodnih partnerjev za iskanje rešitve krize.

Na težko humanitarno situacijo v Venezueli se je Slovenija prvič odzvala leta 2019, s humanitarnim prispevkom 50.000 evrov preko Direktorata Evropske komisije za humanitarno pomoč in krizno upravljanje za potrebe zdravstvenega sektorja. Na donatorski konferenci 2020 je za pomoč venezuelskim beguncem in migrantom v državah Latinske Amerike Slovenija namenila prispevek v višini 10.000 evrov preko Mednarodnega odbora Rdečega križa, za pomoč beguncem in migrantom v Braziliji. Med pomembnejše aktivnosti Slovenije v zadnjih dveh letih sodi tudi repatriacija članov slovenske skupnosti iz Venezuele in njihovih družinskih članov v Slovenijo, skladno z Zakonom o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja.

Venezuelska begunska kriza predstavlja največjo migracijsko krizo v sodobni zgodovini Latinske Amerike in trenutno drugo največjo humanitarno krizo na svetu. Državo je od leta 2015 zapustilo več kot 5,6 milijonov ljudi. Posledice pandemije in z njo povezanih restriktivnih ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 so v zadnjem letu in pol še poslabšale situacijo venezuelskih migrantov in beguncev.

 

Na fotografiji: Venezuelski begunci leta 2018 na meji z Ekvadorjem. Foto ©UNICEF/ECU/Wikimedia Commons

Translate »