V okviru tedna Evropa-Afrika je potekal tudi Forum civilne družbe in lokalnih oblasti, ki ga je nagovorila tudi komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen z naslednjimi besedami:

Pred nami je prvi afriško-evropski teden. Želimo si, da bi vrh spremenil pravila igre. Želimo okrepiti partnerstvo med Afriko in Evropo, da bi zagotovili njegovo skladnost s potrebami našega hitro spreminjajočega se sveta. In okrepiti vlogo civilne družbe in lokalnih oblasti v njem.

Jutta Urpilainen. Foto: EK

Z nekaterimi od vas sem se srečal tik pred udeležbo na ministrskem srečanju AU-EU v Kigaliju oktobra lani. Mnogi med vami ste takrat izrazili nujno potrebo po boljšem zdravstvu, izobraževanju, zaposlitvenih možnostih in pristopu, ki bi bil bolj osredotočen na ljudi. Te pomisleke sem izrazil v Kigaliju in mnogi od njih so postali osrednji del našega partnerstva. V Kigaliju so se afriški in evropski ministri strinjali tudi o potrebi po dejavnejšem sodelovanju in partnerstvu s civilno družbo in lokalnimi oblastmi. Z veseljem lahko povem, da smo prav v ta namen organizirali srečanje z voditelji.

Civilna družba in lokalne oblasti bodo lahko rezultate svojih razprav neposredno predstavile evropskim in afriškim voditeljem.

Pred kratkim sem se srečal z nekaterimi člani usmerjevalne skupine za ta forum in vem, kako trdo ste se trudili, da bi današnji dan postal pomemben. Program, ki ste ga oblikovali, odraža najbolj pereče izzive, s katerimi se soočajo naše celine, zlasti ženske in mladi. Zdravje, izobraževanje, delovna mesta, mir, podnebne spremembe, migracije, prehranska neodvisnost, zeleni in digitalni prehod.

Veselim se vaših misli in priporočil. Vem, da boste predlagali rešitve, ki bodo ključne za odpravo neenakosti, ki bi morale biti v središču našega partnerstva.

Te bodo usmerjale sporočila EU na vrhu EU-AU.

Vendar je vrh šele začetek našega novega partnerstva, pri njegovem izvajanju pa bodo imeli civilna družba in lokalni organi ključno vlogo, zato se veselim, da jo bom v naslednjih mesecih skupaj z vami še bolj opredelil.

Skupaj lahko začrtamo pot k bolj zeleni, pravičnejši in trajnostni prihodnosti – za obe naši celini.

Program Tedna Africa-Europe

Translate »