UNICEF je danes predstavil novo poročilo o umrljivosti novorojenčkov. V njem opozarja, da je umrljivost novorojenčkov na globalni ravni alarmantna, še posebej zaskrbljujoča pa je v najrevnejših državah sveta, kjer umirajo zaradi preprečljivih vzrokov. Novorojenčki, ki umrejo pred dopolnjenim prvim mesecem življenja, predstavljajo 46 odstotkov vseh smrti otrok, mlajših od pet let. Novorojenčki rojeni na Japonskem, v Islandiji, Singapurju, na Finskem, v Estoniji in v Sloveniji imajo največ možnosti za preživetje, v Pakistanu, Centralnoafriški republiki in v Afganistanu pa najmanj. 

V zadnjih dveh desetletjih je bil dosežen izjemen napredek na področju preživetja otrok. Število otrok, ki umrejo pred petim rojstnim dnem, se je od devetdesetih let prepolovilo in v letu 2016 doseglo 5,6 milijona.

Novorojenčki, ki umrejo pred dopolnjenim prvim mesecem življenja, predstavljajo 46 odstotkov vseh smrti otrok, mlajših od pet let. Večinoma umirajo zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili.

Na globalni ravni v državah z nizkimi dohodki v povprečju umre 27 novorojenčkov na 1.000 živorojenih, poudarja poročilo. V državah z visokimi dohodki pa v povprečju umrejo trije novorojenčki na 1.000 živorojenih. V najboljših državah imajo novorojenčki do 50-krat več možnosti, da doživijo prvi mesec, v primerjavi z najnižje uvrščenimi državami.

Poročilo opozarja, da se kar osem od desetih držav z najvišjim tveganjem za rojstvo otroka nahaja v Podsaharski Afriki, kjer imajo nosečnice zaradi revščine, spopadov in pomanjkljivo opremljenih bolnišnic bistveno manj možnosti za ustrezno zdravstveno oskrbo med porodom.

S podpisom Agende 2030 za trajnostni razvoj so se države sveta zavezale, da bodo do leta 2030 preprečile primere smrti novorojenčkov in otrok do petega leta starosti, ki se jim bi bilo mogoče izogniti, ter si v vseh državah prizadevale za zmanjšanje umrljivosti novorojenčkov na največ 12 na tisoč živorojenih otrok in umrljivosti otrok do petega leta starosti na največ 25 na tisoč živorojenih otrok. Ukrepi so zapisani v tretjem cilju trajnostnega razvoja, ki se osredotoča na zdravje in dobro počutje. Če bi vse države do 2030 uspele znižati stopnjo umrljivosti novorojenčkov na povprečje, ki velja za države z visokimi dohodki, bi lahko rešili 16 milijonov otroških življenj.

Več kot 80 odstotkov vseh smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom in okužb, kot sta sepsa in pljučnica – vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti ali ozdraviti z zagotavljanjem cenovno dostopnih, kakovostnih zdravstvenih rešitev in ukrepov za vsako mater in novorojenčka. Ti vključujejo prisotnost usposobljenega zdravstvenega osebja pri porodih, stalno oskrbo s čisto vodo in električno energijo v zdravstvenih ustanovah, dezinfekcijo popkovine, spodbujanje dojenja v prvi uri po rojstvu in stika matere z otrokom (koža na kožo). Pomanjkanje usposobljenih zdravstvenih delavcev in babic v številnih državah pomeni, da tisoče novorojenčkov in mater ni deležnih nujne oskrbe, potrebne za preživetje. Tako je, na primer, na Norveškem 218 zdravnikov, medicinskih sester in babic na 10.000 prebivalcev, v Somaliji pa je to razmerje 1 zdravstveni delavec na 10.000 prebivalcev.

V Sloveniji imamo zelo dobro celostno oskrbo mater in novorojenčkov. Ta se začne že v obdobju nosečnosti, zagotavlja ob porodu in nadaljuje po njem. Storitve oziroma ukrepi vključujejo: redne ginekološke preglede v času nosečnosti, obisk materinske šole, ustrezno opremljenost porodnišnic in zdravstvenih ustanov; intenzivna oskrbo novorojenčkov in nosečnic z rizičnim stanjem; prisotnost zdravnikov, medicinskih sester in babic ob porodu; spodbujanje dojenja že v prvi uri po rojstvu ter stika matere z otrokom (koža na kožo); celovito zdravstveno oskrbo matere in novorojenčka v porodnišnici še dva dni po porodu ter obiski patronažne sestre na domu po odpustu iz porodnišnice. Novorojenčki so deležni prvega sistematskega pregleda, ki je namenjen spremljanju njegovega razvoja. V Sloveniji deluje tudi 12 t. i. Novorojenčkom prijaznih porodnišnic, v katerih spodbujajo dojenje za zdravje mater in otrok ter nudijo potrebno pomoč. Vse našteto je ključnega pomena za preživetje in kakovosten razvoj novorojenčkov.

Rangiranje držav si lahko ogledate tukaj.

Države z najvišjo stopnjo umrljivosti novorojenčkov
1. Pakistan: 1 na 22
2. Centralnoafriška republika: 1 na 24
3. Afganistan: 1 na 25
4. Somalija: 1 na 26
5. Lesoto: 1 na 26
6. Gvineja Bissau: 1 na 26
7. Južni Sudan: 1 na 26
8. Slonokoščena obala: 1 na 27
9. Mali: 1 na 28
10. Čad: 1 na 28

Države z najnižjo stopnjo umrljivosti novorojenčkov
1. Japonska: 1 na 1.111
2. Islandija: 1 na 1.000
3. Singapur: 1 na 909
4. Finska: 1 na 833
5. Estonija: 1 na 769
5. Slovenija: 1 na 769
7. Ciper: 1 na 714
8. Belorusija: 1 na 667
8. Luksemburg: 1 na 667
8. Norveška: 1 na 667
8. Južna Koreja: 1 na 667

Translate »