Voditelji in voditeljice EU in Afriške unije (AU) ter njunih držav članic se bodo 17. in 18. februarja 2022 sestali na šestem vrhu Evropske unije in Afriške unije v Bruslju. Poudarjajo da bo vrh edinstvena priložnost, da se z najvišjo politično udeležbo postavijo temelji za prenovljeno in poglobljeno partnerstvo AU-EU, ki bo temeljilo na zaupanju in jasnem razumevanju skupnih interesov.

Voditelji in voditeljice naj bi razpravljali o tem, kako lahko obe celini prispevata k večji blaginji. Cilj je začeti ambiciozen naložbeni sveženj med Afriko in Evropo, v katerem bodo upoštevani svetovni izzivi, kot so podnebne spremembe in sedanja zdravstvena kriza. Pogovarjati bi se morali tudi o orodjih in rešitvah za spodbujanje stabilnosti in varnosti z obnovljeno strukturo miru in varnosti.

Organizirana bo tudi vrsta tematskih okroglih miz. Obravnavane bodo naslednje teme:

  • financiranje rasti
  • zdravstveni sistemi in proizvodnja cepiv
  • kmetijstvo in trajnostni razvoj
  • izobraževanje, kultura in poklicno usposabljanje, migracije in mobilnost
  • podpora zasebnemu sektorju in gospodarsko povezovanje
  • mir, varnost in upravljanje
  • podnebne spremembe in energetski prehod, digitalno področje in promet

Voditelji in voditeljice držav ali vlad EU in AU bodo sodelovali na okroglih mizah, skupaj z izbrano skupino zunanjih strokovnjakov in strokovnjakinj na zadevnih področjih.

Udeleženci in udeleženke naj bi sprejeli skupno izjavo o skupni viziji za leto 2030.

Program:

Uradna dobrodošlica

14:45

Otvoritvena slovesnost

16:00

Tematske okrogle mize – 1. del

19:30

Večerja za voditelje in voditeljice držav ali vlad (zunanja lokacija)

  1. 2. 2022

10:00

Tematske okrogle mize – 2. del

12:00

Zaključna slovesnost

(še ni potrjeno) Tiskovna konferenca

(še ni potrjeno) Nacionalne tiskovne konference ali izjave

Ozadje

Prejšnji, peti vrh Afriške unije in Evropske unije (AU-EU) je bil 29. in 30. novembra 2017 v Abidžanu v Slonokoščeni obali. Voditelji in voditeljice EU in AU so sprejeli skupno izjavo, v kateri so opisali skupne prednostne naloge za partnerstvo EU-Afrika v okviru štirih strateških področij:

ekonomske priložnosti za mlade

mir in varnost

mobilnost in migracije

sodelovanje pri upravljanju

Peti vrh Afriške unije in EU, 29. in 30. november 2017

Koristne povezave:

Odnosi med EU in Afriko (ozadje)

„Na poti h globljemu in močnejšemu partnerstvu, ustreznemu evropskim in afriškim težnjam“: Svet sprejel sklepe o Afriki (sporočilo za javnost, 30. junij 2020)

Afrika in EU (ESZD)

Partnerstvo med Afriko in EU (Evropska komisija, GD za mednarodna partnerstva)

Spletišče Afriške unije


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.

 

Translate »