Društvo za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) Novo mesto, ki z vrsto projektov in programov skrbi za integracijo priseljencev, strpnost, medkulturno sožitje in bolj vključujočo družbo za vse, je vzpostavil nov komunikacijski kanal:  Youtube Vamo tamo.

»Če bi bil rad pravi Slovenec, potem moraš na Triglav!« je rekla ona in on je izziv sprejel!  Tako se glasi napovednik šestega Vamo tamo posnetka, danes objavljenega na istoimenskem Youtube kanalu.

In kdo sta Klara in Miroslav? Sta avtorja duhovitega dolenjskega vloga, ki skozi medsebojne izzive dokazujeta, da je večkulturnost zabavna in dobrodošla. Klara Golič prihaja z Uršnih sel in je, kot pravi, »Dolenjka od nekdaj«, medtem ko se je Miroslav Strniša iz rojstne srbske Sremske Mitrovice v dolenjsko prestolnico preselil pred dobrima dvema letoma. Zdaj sta oba Novomeščana, nujni poti pa sta se prvič križali na DRPD Novo mesto.
DRPD tudi z vrsto projektov in programov skrbi za integracijo priseljencev, strpnost, medkulturno sožitje in bolj vključujočo družbo za vse. Kako tovrstno poslanstvo približati tudi mladim, ki večino informacij dobijo na spletu? »Žal je na internetu tudi veliko nestrpnosti in lažnih novic, mladi pa radi spremljajo avtorje različnih  vlogov ali vplivneže. Zato smo si zamislili dolenjski vlog pozitivnih sporočil in medkulturne zabave. Tik ob izteku lanskega leta je nastal Vamo tamo, posnetki pa si sledijo vsakih 14 dni. Prvi odzivi so nas več kot presenetili,« je povedala soavtorica Mirjana Martinovič iz DRPD.

Največja uspešnica – čevapčiči

Že prvi izziv Klare in Miroslava, ko sta morala zapeti nekaj slovenskih in srbskih popevk, si je ogledalo okoli 1.500 ljudi, številke pa le še rastejo. V naslednjih vlogih je morala Klara poskusiti in prepoznati več vrst čevapčičev, igrala sta otroško igro ‘Ime, predmet, mesto …’, a zamenjala materna jezika, se šemila ob pustu itd.

»Skratka, pred Triglavom se je Klara Miroslavu ‘maščevala’ za čevapčiče in je moral prepoznati pet vrst štrukljev, pri čemer je prvič okusil pehtran. Njegovo navdušenje nad to slovensko kulinarično specialiteto si je do sedaj ogledalo že več kot 5.500 ljudi,« je zadovoljna Martinovičeva, ki poudarja, da Vamo tamo ni zgolj za mlade, ampak si prizadevajo, da ga mladi tudi soustvarjajo. Sodelujejo s študenti medijske smeri Višje Ekonomske šole Novo mesto, njihova vrata pa so odprta tudi za ostale, ki jih zanima snemanje, režija, montaža in soustvarjanje video posnetkov.

Vamo tamo ekipa gledalce in gledalke vabi, da se naročijo na spremljaje njihovih posnetkov in jim med komentarji predlagajo nove izzive za Klaro in Miroslava, sicer pa imajo v načrtih še učenje ljudskih plesov, intervjuje z zanimivimi Novomeščani iz različnih kultur ipd.

Youtube kanal Vamo tamo DRPD ustvarja ob podpori Mestne občine Novo mesto, Urada za mladino in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Na Vamo tamo se lahko naročite TU.

Translate »