30 let po padcu berlinskega zidu in obdobju »demokratične evforije«, danes govorimo o »demokraciji v krizi«. Ta se kaže v eroziji demokratičnih elementov, med katere prištevamo tudi krčenje prostora za delovanje civilno-družbenih organizacij v mnogih državah globalnega Juga in Severa. Krčenje hkrati otežuje izvajanje Agende 2030, predvsem pri doseganju presečnih ciljev trajnostnega razvoja. Prakse sistematičnega naskoka na prostor civilne družbe so različne – vključujejo omejevanje dostopa do interneta, izključevanje »tujih« akterjev iz zagovorništva ter kampanje zoper legitimnost,  verodostojnost in pravni okvir delovanja civilno-družbenih organizacij. Obstaja pa veliko možnosti za prilagajanje in odzivanje na samo spreminjanje prostora civilne družbe. Kako raziskati, razumeti in delovati znotraj obstoječega trenda in ustvariti bolj odprt in podporen prostor civilne družbe? Kakšne so izkušnje v različnih državah članica Evropske unije? Kako lahko organizacije, ki temeljijo na spoštovanju človekovih pravic, sodelujejo pri obračanju trenda zapiranja? Kako ohraniti sodelovanje s partnerskimi organizacijami v nasprotujočih okoljih? Kako prispevati h gibanju za povrnitev prostora civilne družbe?

O tem bomo razpravljali na okrogli mizi na platformi Zoom 28. oktobra 2020 med 10.00 in 11.45. Prosimo vas, da se registrirate na povezavi na registracijo – 1ka. Okrogla miza bo v angleškem jeziku.

Študija ECDPM “Claiming back civic space – Towards approaches fit for the 2020s?” je dostopna tukaj.

Ciljna skupina okrogle mize so v prvi vrsti platforme združenja CONCORD in njegove članice iz srednje in vzhodne Evrope, druge civilnodružbene organizacije in pobude v regiji ter uradniki s področja razvojnega sodelovanja, globalnega učenja in humanitarne pomoči.

Več informacij.


Dogodek poteka v okviru aktivnosti projekta CE4SD, Skladna Evropa za trajnostni razvoj, ki ga izvaja konzorcij evropskih nevladnih organizacij in sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina dogodka v nobenem primeru ne odraža stališč Evropske unije ali Ministrstva za zunanje zadeve.

Translate »