Na dobrodelnem koncertu Stopimo skupaj za Ukrajino, ki ga je 8. marca RTV Slovenija priredila skupaj s Slovensko karitas in Rdečim križem Slovenije, se je skupaj s ponovitvijo zbralo 712.922 evrov.

Slovenska karitas je od začetka vojne na svojem računu zbrala 436.000 evrov, ki jih je že posredovala Caritas Ukrajini za najnujnejšo pomoč civilnemu prebivalstvu v Ukrajini. Vso posredovano pomoč koordinira mednarodna mreža Caritas Intrenationalis. V prihodnjih dneh se bo ta finančna pomoč še povečevala, ko bomo prejeli tudi dejanske prilive donacij iz naslova koncerta.

Slovenska pomoč v Ukrajini. Foto: Slovenska karitas

Slovenska pomoč v Ukrajini. Foto: Slovenska karitas

Slovenska karitas je 9. marca odposlala tudi drugo pošiljko materialne pomoči v Ukrajino, ki je vsebovala 33 palet s hrano, higienskimi pripomočki za dojenčke, odrasle in tudi plenice za starejše, spalne vreče in napihljive postelje, odeje ter večjo količino sanitetnega in kirurškega materiala, ki ga je zbrala Zdravniška zbornica Slovenije.

Razmere v Ukrajini opisuje Mira Milavec, ki je tudi sodelavka Caritas Ukrajine:

»V imenu vseh Ukrajincev se zahvaljujem za vašo podporo. Finančna humanitarna pomoč v Ukrajino prihaja iz različnih strani. Sosednje države so takoj omogočile lažji vstop v državo, zato smo tudi mi uspeli prvi konvoj pomoči Slovenske karitas dostaviti do Kijeva in pomoč takoj razdelili po bolnicah in socialnih centrih. Težko se prebijamo do najbolj prizadetih mest, kjer ljudje ne morejo več kupiti niti osnovnih dobrin. Težave povzročajo nespoštovanje dogovora o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev. Druga ovira je kibernetična vojna, zaradi katere na nekaterih območjih ne moemo več vzpostaviti telefonske povezave z ljudmi, ki potrebujejo pomoč. V tem trenutku je potrebno najprej vzpostaviti humanitarne koridorje, po katerih bi lahko dostavili prebivalcem hrano, vodo, nujno medicinsko pomoč, zdravila, higienske pripomočke, otroško hrano, plenice. V Ukrajini pa so seveda ostali starejši. Veliko starih ljudi, ki se večkrat na dan zatekajo v zatočišča, kjer prespijo, zato iščemo tudi blazine, spalne vreče, odeje, termo steklenice, svetilke, saj v nekaterih mesti ni več elektrike. Tisti, ki delajo na terenu, vidijo veliko dobrega in srčnosti. Ves čas pa smo pozorni na to, da pomoč pride v prave roke in da vsakega človeka sprejmemo z dostojanstvom. Tudi vi lahko pomagate tam kjer ste, da delamo dobro eden za drugega. Vsak dan me v tej vojni opogumlja, da lahko pomaga ljudem. To mi daje upanje, ko vidim, koliko dobrega  se širi po vsem svetu, molitve, predvsem pa dobra dela.«

Izjava Slovenske karitas v celoti

Natovarjanje slovenske pomoči Ukrajini. Foto: Slovenska karitas

Natovarjanje slovenske pomoči Ukrajini. Foto: Slovenska karitas

 

 

 

Translate »