Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

V Tednu globalnega učenja več kot 60 dogodkov

24. 11. 2014 | Globalno učenje, Novice

2014_11_teden_globalnega_ucenjaMed 15. in 23. novembrom 2014 v Sloveniji že osmo leto poteka Teden globalnega učenja v organizaciji Sloge, platforme nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč s financiranjem Ministrstva za zunanje zadeve RS. Letošnja osrednja tema je prehranska varnost. V različnih krajih bo na to tematiko potekalo več kot 60 različnih dogodkov, od predavanj, projekcij filmov, kuharskih delavnic, potopisnih predavanj, razstav, do dni odprtih vrat in celo muzikala.

Osrednja tema Tedna globalnega učenja 2014 je »Prehranska varnost«, ki se osredotoča na različne globalne vidike dostopa do hrane, odnosa do hrane in pomena kvalitete hrane. Organizacije in šole se bodo na svojih področjih navezovale na področja, kot so lokalna in globalna neenakost ter nepravičen dostop do hrane, stereotipi, medkulturna percepcija odnosa do hrane, globalno državljanstvo, globalna odgovornost do področij, ki trpijo hudo lakoto, spoštovanje človekovih pravic in pravice do hrane.

Patricija Virtič, koordinatorica Tedna globalnega učenja 2014: »Zelo smo zadovoljni z letošnjim odzivom tako nevladnih organizacij kot šol, saj bo v okviru letošnjega Tedna globalnega učenja potekalo več kot 60 dogodkov. Še posebej nas navdušuje izvirnost pri pripravi aktivnosti, pri tem smo jim z nasveti pomagali tudi na Slogi. Potekale bodo številne zanimive delavnice, potopisna predavanja z izkušnjami nevladnikov na terenu, okrogle mize s strokovnjaki, projekcije dokumentarnih filmov, razstave, učenci se bodo preizkusili na literarnih, likovnih, kuharskih in gledaliških delavnicah. Tematika prehranske varnosti bo tako osvetljena iz različnih vidikov, s tem bo še bolj poudarjena globalna soodvisnost – da je vsak izmed nas delček istega sveta.«

Cilji Tedna globalnega učenja so spodbuditi učence, učitelje, ravnatelje in ostalo šolsko osebje, študente in profesorje, mladinske skupine, raziskovalne institucije, medije, občine, poslance, ministre in druge vladne predstavnike k raziskovanju in razmišljanju o globalni soodvisnosti, solidarnosti in globalnem državljanstvu. »Namen tedna je opozoriti na različnosti in neenakosti tako na lokalni kot tudi globalni ravni ter spodbujati k razumevanju osrednjih idej globalnega državljanstva in globalnega trajnostnega razvoja. Vsak izmed nas lahko vpliva na reševanje globalnih problemov, kot so svetovna revščina, neenakopravnost spolov, otroško delo, trgovina z ljudmi, za doseganje pravičnejšega razvoja sveta.« pojasnjuje Marjan Huč, direktor/koordinator Sloge.

Teden globalnega učenja vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever–Jug organizirajo države članice Sveta Evrope že od leta 1999. V tem tednu v številnih evropskih državah potekajo dogodki, namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne soodvisnosti in solidarnosti.

Globalno učenje je vseživljenjski proces učenja in delovanja, ki poudarja soodvisnost in posameznikovo vpetost v globalno dogajanje. Namen procesa je spodbujati posameznike in skupnosti za lastno angažiranje in delovanje na področju razreševanja ključnih skupnih izzivov človeštva. Tako izobraženi in usposobljeni aktivni državljani lahko z lastnim delovanjem ter delovanjem znotraj organizacij prispevajo k bolj pravičnim in trajnostnim ekonomskim, socialnim, okoljskim in na človekovih pravicah temelječim državnim in mednarodnim politikam.

Vse aktivnosti letošnjega TGU so del aktivnosti v okviru Evropskega leta za razvoj 2015

Seznam vseh dogodkov in sporočilo za javnost sta dostopna na Slogini spletni strani

Več informacij:
Patricija Virtič, koordinatorica Tedna globalnega učenja 2014: patricija.virtic@sloga-platform.org; 031 410 550; 01/434 44 02
www.tuditi.si
www.sloga-platform.org

logo_Sloga (2)

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Usoda vode je v naših rokah

Usoda vode je v naših rokah

Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma...

read more