Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

V preteklem letu v Sloveniji zaznani trendi, ki slabijo demokracijo

30. 03. 2018 | Novice, Sloga

SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč je danes predstavila Poročilo o aliberalnih demokratičnih trendih v Evropi, v katerem so opisani politični napadi na opazovane temeljne človekove pravice v Latviji, Sloveniji, na Hrvaškem in Madžarskem. Poročilo ugotavlja, da sta Slovenija in Latvija državi, kjer je mogoče zaznati zgodnje opozorilne znake za preoblikovanje liberalne v aliberalno demokracijo.

“Po desetletjih bojev za uveljavitev in spoštovanje človekovih pravic, smo danes soočeni z omejevanjem svobode izražanja. Ko začneta oblast in kapital spodbujati zavračanje zagotavljanja visokih standardov varstva pravic, je pravi trenutek za alarm. Ko začneta kapital in oblast govoriti, da demokracija ni dobra za posel ali, da demokracija ne daje rezultatov, je pravzaprav že zadnji čas za streznitev,” je povedal Albin Keuc iz Platforme SLOGA.

Namen poročila je opozoriti na vedno večje aliberalne trende, predvsem v Vzhodni Evropi, in posledice tovrstnega vladanja na celotne družbe. S poročilom želimo spodbuditi politične odločevalce in druge državljane teh držav, da ostanejo zvesti človekovim pravicam, liberalni demokraciji in vladavini prava.

“Poročilo o aliberalnih demokratičnih trendih v Evropi prinaša sporočilo, da je že potrebna aktivna terapija o nujnosti ohranjanja svobode izražanja za krepitev aktivnega državljanstva in izobraževanje o pomenu nevladnih organizacij. V Sloveniji in v EU kot celoti. To sporočilo je prav tako pomembno tudi za razvojno sodelovanje, za krepitev globalne solidarnosti v svetu. Če želi Slovenija verodostojno zagovarjati odgovorno in transparentno upravljanje drugje, mora sama biti dober vzor,” je še dodal Keuc.

Civilnodružbene organizacije iz Madžarske, Hrvaške (CROSOL), Latvije (LAPAS) in Slovenije (SLOGA) smo v okviru evropskega projekta »Več demokracije za več Evrope« (More Democracy for More Europe) pripravile poročilo o aliberalnih trendih v omenjenih državah v preteklem letu. Te trende opredelimo s političnimi napadi na tri temeljne človekove pravice (svobodo izražanja, pravica do zbiranja in združevanja) in so vidni pri štirih opazovanih družbenih skupinah (civilna družba, mediji, neodvisna umetnost in sodstvo).

Na Madžarskem, kjer je, kot že znano, uveljavljena slaba demokracija, smo odkrili te trende, ki so se spremenili v absolutni model upravljanja. Na Hrvaškem, ki je bila šest mesecev izpostavljena slabi demokraciji (januar do junij 2016) pod vlado Orešković-Karamarko, je bilo zanimivo ugotoviti posledice slabega demokratičnega odločanja. Nazadnje, v Sloveniji in Latviji – dve državi, ki še nista doživela slabih demokracij – smo poskušali odkriti slabe demokratične trende, ki jih je mogoče razumeti kot zgodnje opozorilne znake za preoblikovanje liberalne v aliberalno demokracijo.

»Ugotavljamo, da so se državljani vzhodnoevropskih držav članic EU pripravljeni odreči nekaterim temeljnim vrednotam in človekovim pravicam, kot so svoboda izražanja, svoboda zbiranja, svoboda medijev, dejavna civilna družba ali neodvisno sodstvo. Ti trendi resno ogrožajo evropska načela vladavine prava, zato pričakujemo, da bo Evropa zagotovila večjo zaščito za vse vrednote človekovih pravic; od civilnih in političnih do socialnih in ekonomskih pravic,« je zaključila Patricija Virtič, vodja projekta Več demokracije za več Evrope.

Povezava do poročila

SLOGA – POROČILO o aliberalnih trendih v 2017 SPOROČILO ZA JAVNOST


Eu for citiyenMore Democracy for More Europe – project supported by EU – Education, Audiovisual and Culture Executive Agency. The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi-ble for any use which may be made of the information contained therein.

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Usoda vode je v naših rokah

Usoda vode je v naših rokah

Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma...

read more