V Novem mestu je od 21. do 27.9. potekal tretji dogodek v okviru projekta “Aware Migrant Integration”, ki je financiran o okviru programa Erasmus+. Na dogodku je sodelovalo 6 partnerskih organizacij iz Slovenije, Turčije, Malte, Portugalske in Nizozemske (St. Maarten-Karibi). Slovenijo je predstavljalo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki že vrsto let deluje na področju integracije ranljivih skupin.

Rdeča nit tokratnega mednarodnega dogodka je bil pomen ozaveščanja o vključevanju migrantov, še posebej na področju mladinskega dela. Projekt ozaveščenosti o vključevanju migrantov je projekt Mobilnost mladih delavcev. Projekt podpira strokovni razvoj mladinskih delavcev v obliki štirih načrtovanih dejavnosti, in sicer:

  1. dejavnost: udeležba mladinskih delavcev načrtovanega usposabljanja.
  2. dejavnost: študijski obisk.
  3. dejavnost: študijski obisk.
  4. dejavnost: senčenje zaposlitve / obdobje opazovanja v tujini in v organizaciji, ki deluje na mladinskem področju.

Cilj načrtovanih dejavnosti je spremeniti pogled mladinskih delavcev na migrante in načrtovati strategije, kako postati pobudniki sprememb v civilni družbi. Projekt se osredotoča tudi na to, da se  migranti vključijo v dejavnosti nevladnih organizacij.

Glede na to, da veliko mladinskih delavcev nima izkušenj z delom z migranti, se je izkazala potreba po projektu, v okviru katerega bi lahko s štirimi načrtovanimi dejavnostmi delili pridobljeno znanje, prepoznali pomanjkljivosti, učili in pridobili informacije o dobrih praksah za nadaljnjo krepitev mladinskih delavcev z novimi veščinami, ki so potrebne za prilagajanje in sprejemanje mladih migrantov v njihove nevladne organizacije.

Resničnost, v kateri živimo, nas sooča s to novo, hitro spreminjajočo se družbo. Vsak dan smo lahko priča konfliktom med državami EU, ki zavračajo vstop migrantom in beguncem, krepijo se tudi skrajno desne izjave in politične frakcije, svet pa vsakodnevno obkrožijo tudi posnetki utrujenih, bolnih in prestrašenih migrantov na čolnih, ki skušajo priti v Evropo. Ta realnost je nekaj, kar zahteva takojšen odziv tudi s strani mladinskih delavcev.

Pomembno je ozaveščati o pogojih, s katerimi se morajo begunci spoprijeti v boju za dosego Evrope, vendar to ni dovolj, temveč je potrebno biti tudi katalizator sprememb, s krepitvijo mladinskih delavcev, da razumejo to vprašanje in opredelijo delovne rešitve in aplikacije za popolno vključitev prihajajočih migrantov in beguncev.

Ta projekt je nujen, ker pogosto pozabljamo na katastrofalne razloge, zaradi katerih ljudje zapuščajo svojo državo in tudi na to, kako težko je začeti novo življenje v tuji državi in kulturi.

drpd_vključ2

 

Vir: DRPD

Translate »