Danes, 23. avgusta, po vsej Evropi obeležujemo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Spominjamo se žrtev teh režimov in ponovno opozarjamo na svoje zavračanje ideologij, na katerih so temeljili ti režimi.

23. avgusta 1939 sta nacistična Nemčija in Sovjetska zveza podpisali pakt Ribbentrop-Molotov, ki je pomenil začetek enega najhujših obdobij v novejši zgodovini naše celine. Totalitarni režimi so po vsej Evropi omejevali svoboščine ljudi, kršili njihove pravice in milijoni običajnih državljanov so bili žrtve njihovih ideologij. Po podpisu je bilo pod totalitarnimi režimi izgnanih, mučenih in usmrčenih več deset milijonov ljudi. Čeprav je konec druge svetovne vojne pomenil poraz nacističnega režima, so številni Evropejci še desetletja trpeli pod totalitarnimi režimi.

»Preteklih grozot ne smemo pozabiti, temveč moramo iz njih črpati znanje in moč, da bi zavrnili tiste, ki poskušajo oživiti te ideologije. Evropska unija je bila zgrajena na skupnih vrednotah, kot so človeško dostojanstvo, temeljne pravice, pravna država in demokracija, ter na zavračanju skrajnega nacionalizma. Teh pravic in svoboščin ne smemo nikoli jemati za samoumevne. Zavezujemo se, da se bomo vsak dan borili za njih. Odločno branimo demokracijo, pravno državo in temeljne pravice v Evropi ter po vsem svetu,« sta v skupni izjavi povedala  prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in komisarka Věra Jourova.

***

Novica je nastala v sklopu projekta Glasniki strpnosti. Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etičnih skupin, beguncev in migrantov.

Translate »