V Carigradu (Turčija) je 2. novembra 2011 potekala konferenca o prihodnosti Afganistana, na kateri so predstavniki 20 držav govorili o večjem sodelovanju med Afganistanom in regionalnimi partnerji, zlasti na področju varnosti.

Namen konference je bil določiti načela prihodnjega sodelovanja v regiji, med katera naj bi sodilo tudi nevmešavanje v afganistanske notranje zadeve, boj proti terorizmu, spodbujanje regionalne trgovine ter razvoj kulture in izobraževanja. Enodnevnega srečanja so se poleg afganistanskega predsednika Karzaija med drugim udeležili tudi zunanji ministri Pakistana, Indije in Irana. Regionalni voditelji so ob podpori mednarodnih partnerjev podpisali deklaracijo »Proces Istanbul« (İstanbul process on regional security and cooperation for a secure and stable Afghanistan), ki zagotavlja prvi okvir nadaljevanja političnega in varnostnega sodelovanja ter presega gospodarsko sodelovanje.

To je bila prva v nizu mednarodnih konferenc o Afganistanu, ki bodo potekale v prihodnjih šestih mesecih. Konferenca v Carigradu velja za najpomembnejše pripravljalno srečanje pred veliko mednarodno konferenco o Afganistanu v nemškem Bonnu v začetku decembra, na kateri bodo države poskušale začrtati smernice za prihodnost Afganistana po zaključku bojnih operacij v državi po koncu leta 2014, kot dogovorjeno na konferenci v Kabulu (Afganistan) leta 2010. Po konferenci v Bonu bosta sledila še dva dogodka v letu 2012, in sicer maja konferenca v Chicagu (ZDA) ter julija konferenca v Tokiju (Japonska).

Sodelovanje med Afganistanom in osrčjem Azije ostaja še naprej bistvenega pomena za mednarodno stabilnost. Te konference bodo tako zagotovile, da bo regija ostala visoko na mednarodni agendi.