Humanitarno društvo ADRA Slovenija je v sodelovanju s SLOGA, platformo nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč organizirala dvodnevno uposabljanje “Na človekovih pravicah temelječ pristop k razvoju”, ki je 9. in 10. januarja potekalo v Informacijski hiši EU.

Slovensko občinstvo je s pomočjo dveh izkušenih strokovnjakinj imelo priložnost pridobiti osnove tovrstnega delovanja in  prisluhniti praktičnim izzivom ter uspehom, ki jih prinaša uporaba principa spoštovanja človekovih pravic v praksi in na terenu.

Kot posamezniki in kot predstavniki organizacij verjamemo, da je spoštovanje človekovih pravic osnova za pravičnejšo družbo prihodnosti. Upoštevanje načel in pristopov, ki temeljijo na človekovih pravicah, je še posebej bistveno za nevladne organizacije, ki s svojim humanitarnim ter razvojnim delovanjem marsikdaj in marsikje orjejo ledino.

Prav zato je dvodnevna delavnica bila posebej dobrodošla vsem, ki se poklicno ali ljubiteljsko ukvarjajo z ljudmi, mednarodnim razvojem in humanitarno pomočjo. Med udeleženci so bili poleg nevladnih organizacij tudi predstavniki zunanjega ministrstva in ministrstva za kulturo.

Usposabljanje sta vodili Bettina Ravn in Signe Lund Christensen iz ADRA Danska. Predavateljici prihajata iz Danske, kjer nevladne organizacije že vrsto let uporabljajo tovrsten pristop, vendar so prvi zares pozitivni rezultati predvsem v državah globalnega juga bili vidni šele nedavno.

Translate »