Ocena temelji na analizi raziskovalcev iz inštituta za javno zdravje Johns Hopkins, ki je bila včeraj objavljena v reviji o globalnem zdravju The Lancet Global Health. Najslabši od treh scenarijev v 118 državah z nizkim in srednjim dohodkom predvideva, da bi lahko v prihodnjih šestih mesecih zaradi zmanjšanja rutinskih zdravstvenih storitev in porasta podhranjenosti umrlo dodatnih 1,2 milijona otrok, mlajših od 5 let.

Napovedane dodatne smrti otrok bodo poleg 2,5 milijona otrok, ki umrejo pred svojim petim rojstnim dnem v šestih mesecih v 118 državah, vključenih v raziskavo, ogrozile napredek, ki je bil v preteklem desetletju dosežen na področju zmanjševanja umrljivosti otrok, mlajših od 5 let. V prihodnjih šestih mesecih bi lahko poleg 144.000 mater, ki v 118 državah umrejo v obdobju šestih mesecev, dodatno umrlo še približno 56.700 mater.

V državah s šibkimi zdravstvenimi sistemi pandemija COVID-19 močno obremenjuje medicinske dobavne verige, zdravstvene delavce in terja dodatna finančna sredstva. Obiski zdravstvenih domov upadajo zaradi samoizolacij, policijskih ur,  motenj v javnem prometu in zaradi strahu pred okužbo. V komentarju poročila, objavljenega v reviji Lancet, UNICEF opozarja, da bi omenjene motnje lahko povzročile drastično povečanje smrti otrok in mater.

V analizi so predstavljeni 3 potencialni scenariji vpliva zmanjšanja zdravstvenih storitev zaradi krize na smrtnost otrok in mater.

Pri  najmanj uničujočem scenariju, kjer bi se zdravstvene storitve skrčile za približno 15 %, ocenjujejo, da bi prišlo do 9,8 % povečanja smrti otrok, mlajših od pet let, ali dodatnih 1.400 smrti na dan in 8.3 % povečanja smrti mater. V najslabšem scenariju, ko se zdravstvene storitve zmanjšajo za približno 45 %, bi lahko vsak mesec prišlo do kar 44,7% povečanja smrti otrok, mlajših od pet let, in 38,6% povečanja smrti mater.

Najslabši scenarij predvideva, da bi se zaradi velikega krčenja zdravstvenih storitev največje število dodatnih smrti otrok zgodilo v Bangladešu, Braziliji, Demokratični republiki Kongo, Etiopiji, Indiji, Indoneziji, Nigeriji, Pakistanu, Ugandi in Tanzaniji. Deset držav, ki bodo po najslabšem scenariju najverjetneje imele najvišjo stopnjo umrljivosti otrok, so: Džibuti, Esvatini, Lezoto, Liberija, Mali, Malavi, Nigerija, Pakistan, Sierra Leone in Somalija. V teh državah je nadaljevanje zagotavljanja zdravstvenih storitev ključnega pomena za reševanje življenj.

UNICEF si v sodelovanju s partnerji in vladami prizadeva za:

  • zaščito zdravja otrok;
  • zagotavljanje dostopa do čiste vode, sanitarij in higienskih pripomočkov najranljivejšim;
  • nadaljevanje izobraževanja otrok;
  • finančno podporo družinam;
  • zaščito otrok pred nasiljem, izkoriščanjem in zlorabami;
  • zaščito otrok beguncev in migrantov ter vseh, ki so jih prizadeli konflikti;

 Celoten komentar je na voljo na strani UNICEF-a.

Slika: Unicef.org

Translate »