Kabul – vodja programa ZN za begunce v Afganistanu je opisal strategijo, ki so jo od leta 2002 izvajali v državi, uničeni od vojne, kot »največjo napako UNCHR« doslej. Skoraj četrtina afganistanskega prebivalstva sestavljajo povratniki iz Pakistana in Irana. Mnogi se znajdejo brez strehe nad glavo ali pa živijo v slumih pod ponjavami. Peter Nicolaus, predstavnik UNHCR v Afganistanu, je dejal, da mednarodni skupnosti povratnikom ni uspelo zagotoviti načinov za zaslužek za preživetje, kar je vodilo tudi k neuspešni ponovni vključitvi v družbo.

Nicolas je nadalje dejal, da se je šele sedaj, po 10 letih invazije pod vodstvom ZDA in s 5,7 milijona beguncev, ki so se vrnili v Afganistan po letu 2002, UNHCR bolj osredotočil na vprašanje trajnostne reintegracije. Mednarodna konferenca, ki bo potekala aprila in vključuje Afganistan, Iran, Pakistan in agencijo za begunce, bo predstavila novo dolgoročno strategijo.

»Dohodek za preživetje je ta, ki šteje. Najti/ustvariti moramo delovna mesta za afganistanske povratnike,« je povedal Nicolaus. Tri milijone registriranih afganistanskih beguncev še vedno živi v izgnanstvu, toda pomanjkanje delovnih mest, hrane in zavetja ter nestabilne varnostne razmere v mnogih predelih države, še dodatno otežujejo povratek. V letu 2011 se je vrnilo 66.500 ljudi. Na žalost pa po ocenah UNHCR od leta 2002 kar 40 % vseh povratnikov ni bilo uspešno vključenih v družbo. Več si lahko preberete na spletni strani Daily Outlook Afghanistan.

Translate »