“Bila sem ena izmed redkih, prišla sem na seminar o šivanju za osebe s posebnimi potrebami, ki ga je organizirala ADRA BIH. Nisem imela velikih pričakovanj, saj pri nas ženske s statusom invalidnosti nimamo veliko priložnosti za delo. To je bilo pred petimi leti. Zdaj sem zaposlena za polovičen delovni čas, zaslužim svoj denar in hkrati skrbim tudi za okolje. Izdelki, ki jih izdelujemo, so namreč predelani iz rabljenih oblačil in tekstila. Izdelujemo predvsem torbice iz jeansa, novoletne čestitke in druge izdelke iz recikliranega materiala,” je povedala 39-letna Ilijana iz  Banja Luke v Bosni in Hercegovini, kjer je stopnja nezaposlenosti med ženskami med najvišjimi na območju Balkana (leto 2021 – 19 %). Skupaj s težje zaposljivimi ženskami dela pod okriljem ADRA BIH v socialnem podjetju Divas, ki ga redno podpira tudi Humanitarno društvo ADRA Slovenija.

Preberite več o projektu na www.adra.si.

O Najboljših novicah iz sveta
Najboljše novice iz sveta želijo pomagati ljudem, da dosežejo bolj raznolik pogled na svet. Verjamemo, da znanje ustvarja upanje, to pa prinaša motivacijo za ukrepanje. Želimo, da bi globalne cilje poznalo čim več ljudi. Ko namreč ljudje cilje poznajo, lahko zahtevajo odgovornost od političnih voditeljev in zagotovijo, da uresničujejo dane zaveze. Več ljudi, kot je seznanjenih z napredkom in rešitvami, ki jih ima svet že na voljo, več jih lahko prispeva k uporabi teh rešitev. Zgodbe, med njimi tudi tokrat zgodbe projektov slovenskih nevladnih organizacij, nosijo sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki je vedno bolj povezan in soodvisen. Izdajo časopisa, ki je namenjen ozaveščanju širše javnosti o globalnih izzivih, tudi tokrat koordinira platforma SLOGA.

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta 2021 ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.


Zgodbe uporabnikov, ki so vključeni v projekte slovenskih nevladnih organizacij, so bile zbrane v okviru projekta Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – projekt predsedovanja EU 2020–2022, ki ga sofinancirajo Ministrstvo RS za javno upravo, Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Evropska unija. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

Translate »