V letošnjem Tednu globalnega učenja vas platforma SLOGA, Center za mirovne študije (Hrvaška) in LAPAS (Latvija) vabijo na spletni dogodek “To je naš planet, ukrepajmo skupaj! Varovanje človekovih pravic v času podnebne krize”, ki bo 24. novembra od 15.00 do 16.30 ure.

Podnebne spremembe lahko izničijo zadnjih 50 let razvoja, globalnega zdravja in zmanjševanja revščine, kažejo poročila Združenih narodov. Podnebna kriza bo najbolj prizadela tiste, ki živijo v revščini, ogroža pa tudi demokracijo in človekove pravice.

Podnebna kriza ima velikanske, a večinoma zanemarjene posledice za človekove pravice. Pravice do življenja, hrane, stanovanja in vode so in bodo dramatično prizadete. Enako pomemben pa bo tudi vpliv na demokracijo, saj se bodo vlade spopadale s posledicami in prepričevale svoje prebivalce, da sprejmejo potrebne korenite družbene in gospodarske spremembe.

Čeprav so neenakomerni vzroki in vplivi podnebnih sprememb splošno znani, postaja očitno tudi, da številni elementi odzivanja na podnebno krizo krepijo diskriminacijo, segregacijo in razseljevanje med marginaliziranimi ljudmi. Priča smo že dvema procesoma – podnebnim migracijam in podnebnemu apartheidu, kjer se bogati kupujejo, da bi se izognili najbolj uničujočim posledicam podnebne krize.

Kaj je podnebni apartheid in kje se dogaja? Kakšni so temeljni vzroki? Kdo so podnebni privilegiranci in kdo podnebni prekarci? Kako lahko s pomočjo globalnega izobraževanja rešujemo ta vprašanja? Kako lahko zagotovimo spoštovanje človekovih pravic v času podnebne krize? Kako se izogniti utrujenosti od podnebnih sprememb in ostati usmerjeni k iskanju rešitev?

Na dogodku se nam bodo pridružile:

  • Tatjana Vlašić, namestnica varuha človekovih pravic iz Hrvaške, ki bo razložila medsebojne povezave človekovih pravic in podnebnih sprememb s posebnim poudarkom na opredelitvi in opisu izraza “podnebni apartheid”.
  • Lucija Tacer, podpredsednica Mladinske sekcije Društva za ZN Slovenije in nekdanja mladinska delegatka ZN za Slovenijo, ki bo predstavila mladinsko perspektivo in ukrepe, s katerimi so mladi prebudili svetovni narod glede podnebne krize, ter pokazala, da se rešitve in ukrepi že dogajajo.
  • Rita Skara-Mincāne, učiteljica iz Latvije, bo predstavila, kako vključiti temo podnebne krize v izobraževanje, da bodo prihodnje generacije pripravljene in pozorne.

Če se želite udeležiti dogodka, se prijavite tukaj.

Več o dogodku TU.


Od leta 1999 dalje je Teden globalnega učenja vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope. V tem tednu se v številnih evropskih državah zvrstijo številni dogodki namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne nepravičnosti in globalne solidarnosti. Platforma SLOGA je nacionalna koordinatorica Tedna globalnega učenja v Sloveniji od leta 2006.
          Izvedba Tedna globalnega učenja 2021 poteka v sklopu projekta Climate of Change. Projekt Climate of Change (Vseevropska kampanja za boljšo prihodnost podnebnih migrantov), v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA, v Sloveniji sofinancirata Program Izobraževanja in ozaveščanja o razvoju Evropske unije in Ministrstvo za zunanje zadeve. Izražena stališča ne predstavljajo stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

Translate »