Združeni narodi so v sredo razglasili 29. september za svetovni dan ozaveščanja o odpadni hrani in zmanjšanju odpadkov.

Zmanjšanje izgube hrane in odpadkov je bistveno v svetu, kjer se število ljudi, ki jih prizadene lakota, od leta 2014 počasi povečuje, tone in tone užitne hrane pa se vsak dan izgubijo in/ali zapravijo.

Na globalni ravni se med žetvijo in prodajo na drobno izgubi približno 14 odstotkov proizvedene hrane, medtem ko je po ocenah zapravljenih 17 odstotkov celotne svetovne proizvodnje hrane (11 odstotkov v gospodinjstvih, 5 odstotkov v živilski službi in 2 odstotka v maloprodaji).

“Ne moremo še naprej izgubljati 14 odstotkov hrane, proizvedene po vsem svetu, in izgubljati 17 odstotkov celotne hrane v gospodinjstvih, trgovinah na drobno, restavracijah in drugih živilskih storitvah. To pomeni izgubo vrednosti hrane na 400 milijard dolarjev na leto,” je dejal Qu Dongyu, generalni direktor Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO).

V svojem video sporočilu je poudaril potrebo po okrepitvi globalnega sodelovanja za preoblikovanje živilskih sistemov, od kmetije do vilice, v skladu s 17 cilji trajnostnega razvoja.

Cilj št.12 o zagotavljanju trajnostnih vzorcev proizvodnje in porabe vključuje poseben cilj, da se do leta 2030 prepolovi količina svetovnih odpadkov hrane na prebivalca.

Mednarodni dan ozaveščanja o odpadni hrani in zmanjšanju odpadkih je priložnost, da se pozove k ukrepanju tako javni (državne ali lokalne organe) kot zasebni sektor (podjetja in posameznike), da z inovativnimi ukrepi zmanjšajo količino odpadne hrane in pripomorejo k obnovi ​​izgradnji boljših in odpornih živilskih sistemov.

Translate »