Ali drži, da do pogodb o razvojnem sodelovanju v Evropski uniji pridejo le redki? Podatki, ki jih je analiziral Devex, to potrjujejo.

Potem ko je evropski parlament izrazil skrb, da večino pogodb za razvojno sodelovanje dobi nekaj najmočnejših nacionalnih razvojnih agencij, je evropska komisija decembra 2020 objavila podrobne podatke o pogodbah, sklenjenimi s temi ustanovami v letih 2010-2019.

Objavila je podatke o razdelitvi 10,2 milijarde evrov prek 76 inštitucij držav članic in vlad. Znotraj tega je Devex identificiral 15 bilateralnih agencij, ki se primarno posvečajo razvoju. In te so skupno v devetih letih dobile 7,6 bilijona evrov.

Na vrhu seznama sta francoska AFD in nemška bilateralna agencija GIZ, vsaka  z več kot 2 milijardama evrov dobljenih sredstev. Takoj za njima je na tretjem mestu nemška finančna razvojna inštitucija Kreditanstalt fur Wiederbau (1,9 milijarde evrov). To pomeni, da so te velike agencije dobile skupaj skoraj 80 odstotkov vsega denarja, ki da je evropska komisija namenila bilateralnim agencijam.

Translate »