Mirovni inštitut, Radiotelevizija Slovenija in Radio Študent ob zaključku evropskega projekta Novi sosedje (New neighbours) v petek, 26. februarja ob 11. uri po Zoomu organizirajo spletnega pogovora o migracijah, vključevanju priseljencev in vlogi medijev.

V projektu Novi sosedje so od januarja 2019 sodelovale javne radiotelevizije, skupnostni mediji in nevladne organizacije iz Belgije, Češke, Hrvaške, Italije, Nemčije, Nizozemke, Portugalske, Slovenije in Španije. V okviru Evropske zveze javnih radiotelevizij ( EBU), so javne televizije v omenjenih devetih državah producirale dokumentarne filme o izzivih medkulturnega sobivanja, s katerimi se srečujejo »novi sosedje«.  Tako je v produkciji Televizije Slovenija nastal dokumentarni film »Korak bliže«, ki bo iztočnica za spletni pogovor. Zato prosimo vse, ki si filma še niso ogledali, da to storijo pred spletnim pogovorom. Televizija Slovenija je predvajala tudi druge dokumentarne filme v seriji Novi sosedje. Radio Študent je sodeloval na delavnicah in v pobudi za medkulturna uredništva v skupnostnih medijih, Mirovni inštitut pa je prispeval k raziskovalni komponenti projekta.

V spletnem pogovoru se bomo spraševali, kako temo migracij obravnavamo v Sloveniji, zakaj se  uveljavlja negativni odnos do migracij, kako so urejene možnosti za vključevanje priseljencev in kakšni so izzivi na tem področju, kakšno vlogo igrajo mediji, ali zagotavljajo možnosti za konstruktivno razpravo in razumevanje migracij.

V pogovoru bodo sodelovali:

  • Jernej Kastelec, režiser filma »Korak bliže«,
  • Maja Pavlin, scenaristka filma »Korak bliže«,
  • Mirjam Milharčič Hladnik, raziskovalka, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije, ZRC SAZU,
  • Alaa Alali, begunec iz Sirije, kulturni mediator, Mirovni inštitut,
  • Ognjen Radivojević, vodja programa za integracijo beguncev, Slovenska filantropija,
  • Kristina Božič, novinarka, Mešanec.si,
  • Valentina Rajaković, urednica oddaje v hrvaškem jeziku »Mali granični prijelaz«, Radio Študent, in
  • Jani Kovačič, producent filma »Korak bliže«, TV Slovenija.

Na delavnico se prijavite na brankica.petkovic@mirovni-institut.si do srede, 24. februarja 2021.

***

Projekt Novi sosedje so izvedle partnerske organizacije Cospe iz Italije, Evropska zveza javnih radiotelevizij-EBU, Evropski forum skupnostnih medijev, Inštitut za skupnostne medije iz Avstrije ter Inštitut za raznolikost medijev s sedežem

Translate »