Ko je 20-letna Mamta videla svojo »mlajšo sestro«, ki se je vpisala v 6. razred, se je počutila zelo srečno in ponosno, da je prispevala k nadaljevanju njenega izobraževanja. Odkar se je pridružila programu »Sister-to-Sister«, je postala zgled in zagovornica za mlade deklice v svoji skupnosti v Nepalu.

Kljub temu, da je država bistveno napredovala pri dostopu do osnovne izobrazbe, se deklice še vedno soočajo z veliko ovirami. Breme domačega dela od mladih let, skupaj z otroškimi porokami, pomeni, da veliko deklic opusti šolanje pred koncem.

Kot »starejša sestra« podpira svoje »mlajše sestre« pri njihovem izobraževanju in jih spodbuja, da hodijo v šolo. Pogovarja se tudi s starši deklic, da bi razumeli, kako pomembno je izobraževanje njihov hčer. Njeni napori se izplačajo.

Mamta ne dvomi o koristih izobraževanja deklic. Upa, da bodo, tako kot spodbuja njih, mlade deklice nekega dne same spodbujale svojo hčere. »Izobražene deklice lahko razumejo pomen izobraževanja in bodo pustile svojim hčeram, da se izobražujejo, preden se poročijo. Če dobijo izobrazbo, bodo lahko služile denar, kar pomeni, da bodo samostojne.«

Upa, da bo nadaljevala kot zgled v programu in, da bo lahko vsaka deklica uživala svobodo ustvarjanja svoje lastne poti izven njihovih tradicionalnih okvirov. »Čutim strast do dela z deklicami in za skupnost,« je povedala.

Mamta sodeluje v iniciativi »Sister-to-Sister« (Sestra sestri), v okviru Partnerstva za enakost in dostopnost v Kapilbastu, projektu, ki ga izvaja We World Onlus. Projekt ozavešča o pomenu investiranja v izobraževanja med starši, učitelji_cami in lokalnimi institucijami, ter ustvarja otrokom prijazna okolja v šolah. Od leta 2016, ko se je začel, je projekt dosegel že 51,904 otrok. Poleg podpiranja splošnega izobraževanja, zagotavlja tudi podporo pri izobraževanju za skoraj 2000 otrok izven šolanja.

Vir: EDD #ThinkTwice

Translate »