Evropsko sodišče je 25. marca 2021 dokončno zavrnilo tožbo desetih družin in švedske mladinske organizacije, ki so jo vložili zoper Evropski parlament in Svet EU zaradi nezadostne zaščite in neambicioznega boja Evropske unije proti podnebnim spremembam. Ta odločitev kaže na strah pred ukrepi državljanov in osvetljuje pomanjkanje dostopa do pravice v okoljskih zadevah v EU, komentira Focus, društvo za sonaraven razvoj. 

Focus opozarja na izsledke znanstvenikov iz organizacije Climate Analytics, ki so so za ta primer, za People’s Climate Case, pripravili interdisciplinarno znanstveno študijo, ki jasno kaže, kako so družine prizadete zaradi podnebnih sprememb in hkrati nakazuje možnosti za nadaljnje zmanjšanje emisij, ki bi preseglo trenutne podnebne cilje EU. Potrebni bi bili samo politična volja za izvedbo korenitih ukrepov in predanost ambiciozno zastavljenim ciljem.

V teku še tožba mladih Portugalcev

Septembra lani je šest mladih Portugalcev na evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu vložilo tožbo proti 33 evropskim državam. Države bi morale sprejeti strožje ukrepe proti podnebnim spremembam, so prepričani mladi Portugalci. Sodišče je obtožene države Evropske unije, med njimi je tudi Slovenija, pozvalo, naj do 23. februarja letos odgovorijo na obtožbe.

Podatkov o nadaljevanju postopka še ni.

Translate »