Slovenska karitas se je danes odzvala na razmere v Ukrajini. Pridružila se je pozivu Caritas Europa k prizadevanjem za mir v Ukrajini in hkrati sprožila akcijo zbiranje sredstev za vse v Ukrajini, ki potrebujejo nujno pomoč. Zbrana sredstva bodo posredovali ukrajinskemu Karitasu.

Pomoč za Ukrajino lahko nakažete na

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 870

Namen: Pomoč Ukrajini

Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Evropska mreža organizacij Karitas v Evropi – Caritas Europa je izrazila zaskrbljenost zaradi naraščajočih napetosti na ukrajinskih mejah. Ljudje v Ukrajini se že osem let soočajo z oboroženimi spopadi na vzhodu države. Ta konflikt je bili v veliki meri pozabljen. Več kot 1,5 milijona ljudi je bilo razseljenih, po ocenah pa 2,9 milijona Ukrajincev trenutno potrebuje humanitarno zaščito. Caritas Ukrajina, ki je dejavna že 30 let, se od leta 2014 odziva s humanitarno pomočjo na ta trajajoči konflikt. V tem obdobju je na prizadetih območjih pomagala skoraj 950.000 ljudem, še posebej tistim, ki živijo v najranljivejših razmerah, ob  neutrudnem delu več kot 2000 zaposlenih in prostovoljcev. Programi pomoči Caritas Ukrajina  so segali od oskrbe s hrano, vodo in drugimi potrebščinami ter s psihosocialno podporo  notranje razseljenim družinam in oskrbe na domu na težko dostopnih območjih, kar je vključevalo tudi podporo za razvoj skupnosti.

Z današnjim dogajanjem lahko pride v 43 milijonski državi do večjega števila žrtev, uničenja domov, bolnišnic in šol, pomanjkanja osnovnih potrebščin, kot so voda, hrana ter večjega števila notranje razseljenih in milijonov beguncev.

Več na spletni strani Slovenske karitas.

Translate »