Civilnodružbena organizacija SLOGA je danes predstavila poročilo o aliberalnih demokratičnih trendih v Evropi, v katerem so opisani politični napadi na temeljne človekove pravice v Latviji, Sloveniji, na Hrvaškem in Madžarskem. Direktor platforme SLOGA Albin Keuc je za STA povedal, da v Sloveniji ne smemo čakati, da bo onemogočen normalni javni diskurz.

Poročilo namreč ugotavlja, da sta Slovenija in Latvija državi, kjer je mogoče zaznati zgodnje opozorilne znake za preoblikovanje liberalne v aliberalno demokracijo. Keuc je iz poročila izpostavil politične, medijske in ekonomske napade na nevladne organizacije v primeru Magne Steyr, kjer politična oblast, ki ni naredila ničesar, da bi zaščitila nevladne organizacije, pač pa jih je še dodatno izpostavila. “Te organizacije pa namreč v postopek prinašajo zagovorništvo narave oz. zdravega življenjskega okolja, ki je v Sloveniji ustavna kategorija,” je opozoril Keuc.

Poročilo se sicer nanaša le na lanskoletno obdobje, vendar pa je Keuc opozoril tudi na letošnji primer odziva na umetniško ustvarjalko, ki je prejela Prešernovo nagrado. Povedal je, da se v nekaterih primerih napadov politika “spušča na nivo zasmehovanja, zasramovanja in ustrahovanja,” je poudaril.

Namen poročila je pravzaprav opozoriti na te trende “in da ne bomo čakali, da se zadeve zaostrijo do te mere, da bo onemogočen normalen javni diskurz,” je še poudaril Keuc. Opozoril je, da je v prihodnosti mogoče pričakovati še več takih pojavov, če državljani in državljanke ne bodo na to postali pozorni in proaktivni na tem področju. Tu pa ni dovolj le osveščanje in izobraževanje o človekovih pravicah, o pomenu nevladnih organizacij, o pomenu aktivnega državljanstva, vendar pa so potrebni še dodatni ukrepi, če želimo v prihodnosti še živeti v spodobni družbi, je še dodal Keuc.

Vir

Več


Eu for citiyenMore Democracy for More Europe – project supported by EU – Education, Audiovisual and Culture Executive Agency. The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi-ble for any use which may be made of the information contained therein.

Translate »