V okviru projekta PlurAlps je bila objavljena publikacija “Spodbujanje pluralizma kot ključnega dejavnika za lokalni razvoj na Območju Alp – Bela knjiga projekta PlurAlps”, ter knjižice z informacijami za priseljence na Jesenicah, v Kamniku ter v Postojni.

“Pri projektu PlurAlps je tri leta sodelovalo deset partnerjev iz šestih alpskih držav. Cilj projekta je povečanje privlačnosti alpskega prostora, okrepitev družbene kohezije ter zmožnosti za inovacije v gorskih in obrobnih alpskih občinah in regijah, izboljšanje sodelovanja, ki omogoča integracijo priseljencev, na več ravneh in med sektorji, spodbujanje pluralizma in razvijanje storitev sprejemanja. Pripravo tega dokumenta je v okviru projekta koordinirala dežela Piemont v sodelovanju s forumom FIERI (forumom za mednarodne in evropske raziskave o priseljevanju).”

Bela knjiga je dostopna tukaj. Skupaj z angleško, francosko, nemško in italijansko verzijo je objavljena tudi na spletni strani projekta PlurAlps.

Poleg Bele knjige PlurAlps so bile rezultat projekta PlurAlps tudi številne pilotne aktivnosti, ki so jih izvedli na območju občin Jesenice, Kamnik in Postojna. Ena od njih je tudi knjižica oz. knjižice z informacijami za priseljence, ki so jih poimenovali  Jesenice, moj novi dom; Kamnik, moj novi dom  oz. Postojna moj novi dom.

S knjižico želimo priseljencem olajšati prve korake v novem okolju in jih spodbuditi, da se vanj dejavno vključijo. Prinaša osnovne informacije o razpoložljivih storitvah na področju sociale, zdravstva, izobraževanja, zaposlovanja, učenja slovenščine, pomoči pri sporazumevanju ter informacije o kulturnih, športnih in društvenih dejavnostih v lokalnem okolju vsake od treh pilotnih občin. Knjižice so pripravljene za občine Jesenice, Kamnik in Postojna, ki so se dejavno odzvale našemu povabilu, da se vključijo v projekt in da z izvedbo pilotnih aktivnosti prispevajo k bolj vključujočemu okolju za priseljence. Informativne knjižice so pripravljene v štirih jezikih in sicer: v albanskem, angleškem, bosanskem in makedonskem. Brezplačni tiskani izvodi so na voljo pri ponudnikih storitev (centri za socialno delo, upravne enote, zdravstveni domovi, ljudske univerze…) v posameznih občinah ter na spletnih straneh različnih institucij vključenih v izvajanje pilotnih aktivnosti projekta PlurAlps.”

Dostopi preko spletne strani Urbanističnega inštituta RS so tule:

 Jesenice, moj novi dom

 – angleški

 – makedonski

 – bosanski

albanski

Kamnik, moj novi dom

 – angleški

makedonski

 – bosanski

albanski

Postojna, moj novi dom

 – angleški

 – makedonski

 – bosanski

 – albanski

Translate »