Objavljen je bil prvi Atlas zelene ekonomije Frankofonije. Zasnoval sta ga Institut de la Francophonie pour le développement durable (IFDD) in temelji na podatkih nedavnega globalnega indeksa zelene ekonomije GGEI (2018).  Atlas evalvira delo zelene ekonomije v 88 članicah in opazovalkah Frankofonije. Vključuje tudi profile vsake članice in vpogled v prihodnost, kako lahko raznolika frankofonska mreža promovira zeleno rast preko meja.

Glavni izsledki za štiri frankofonske regije:

  • Ekonomije v frankofonski Afriki imajo splošno manjše (boljše) ravni emisije na enoto BDP in emisij per capita. Toda to bi se lahko poslabšalo ob pospešenem ekonomskem razvoju.
  • Večina držav v frankofoski Evropi zmanjšuje intenzivnost emisij, vendar ne dovolj hitro, da bi omejile segrevanje planeta do 1,5 stopinje Celzija. Za povečanje tempa izboljšav bodo ključne izboljšave pri energijski učinkovitosti v vseh sektorjih.
  • Kanada ima enega izmed najslabših rezultatov v frankofonskih Amerikah in globalno. Neuravnotežene zaveze provinc k zmanjšanju emisij in pomanjkanje koherentnega pristopa na državni ravni še vedno ustavljajo napredek. Večina otoških ekonomij ima zelo majhen prispevek k proizvajanju obnovljive energije. Povečanje deleža obnovljive energije bi izboljšalo odpornost pred naravnimi katastrofami, ki jih krepijo podnebne spremembe, kot tudi energetsko varnost.
  • Številne države v frankofonski Aziji in Bližnjem Vzhodu, ki imajo nekatere izmed največjih rasti BDP na svetu, se uvrščanju najslabše pri temah kot so kvaliteta zraka in gozdov, ki so ključnega pomena za ekonomsko, okoljsko in socialno blaginjo. Večina držav z velikimi zalogami fosilnih goriv skorajda ne prispeva obnovljive energije v proizvodnji elektrike.

Atlas je v francoščini na voljo tukaj.

Translate »