Slovenska karitas je v sodelovanju s Caritas Ukrajine odposlala prvo neposredno pošiljko humanitarne materialne pomoči, ki je v soboto zjutraj prispela v Ukrajino. Materialna pomoč obsega 26 palet z zdravili, hrano, higienskimi potrebščinami in vodo, h čemur so donacije prispevali tovarna zdravil Krka, d. d. iz Novega mesta, podjetji Mercator d. d. in Zikas d. o. o. ter številni velikodušni Slovenci. Prispela pomoč, ki jo bodo razdelili ljudem sodelavci Karitas, bo namenjena predvsem najranljivejšim skupinam v Kijevu. Nekaj hrane je bilo zjutraj razdeljene tudi beguncem, ki so pribežali v Zakarpatje. Do danes se je na Slovenski karitas zbralo 203.000 EUR. Polovica sredstev je že na Karitas Ukrajine, preostala polovica pa bo posredovana v ponedeljek.

»To je prvi konvoj humanitarne pomoči iz Slovenije. V konkretni pomoči so zdravila, hrana … Hvala Bogu smo našli možnost, da se lahko trenutno pelje v Kijev, kjer bodo lahko jutri ljudje že dobili to pomoč. Mi pa trenutno delujemo na dveh mestih, kjer sprejemamo vse najbolj potrebne stvari in jih delimo po celi Ukrajini. Zelo se zahvaljujem za vse stvari, ki ste jih poslali, posebej iz Slovenije. Sedaj prihajajo tudi stvari iz drugih držav. Ta pomoč nam je najbolj potrebna,« je danes dejala Slovenka Mira Milavec, sodelavka Caritas v Ukrajini. Ob tem bo Karitas v Ukrajini poskrbela, da je pomoč razdeljena po zaupanja vrednih kanalih in da res pride po rokah več kot 2000 zaposlenih in prostovoljcev Karitas v Ukrajini do ljudi, ki pomoč najbolj potrebujejo. Še posebej so veseli donacije zdravil podjetja Krka d.d., ki so življenjsko pomembna in jih v Ukrajini vse bolj primanjkuje. Razdeljena bodo zdravstvenim ustanovam v Kijevu, s katerimi Karitas tesno sodeluje.

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem denarnih sredstev na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,

TRR: SI56 0214 0001 5556 761,

Namen: Pomoč Ukrajini,

Sklic: SI00 870,

Koda namena: CHAR,

BIC banke: LJBASI2X.

Položnice bodo v tem tednu na voljo na vseh poštah in po župnijah.

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

Slovenska karitas je konec tega tedna začela pripravljati materialno pomoč za drugo pošiljko v Ukrajino, ki bo šla na pot prihodnji teden. Med drugim bo poslala veliko donacijo spalnih vreč iz napihljivih postelje, ki sta jih donirali podjetje Intersport, d.o.o. in Supernova Projekti d.o.o. Hvaležni so tudi številnim drugim podjetjem (objavljena bodo na spletni strani karitas.si) in številnim solidarnim posameznikom za vse finančne donacije ter župnijam, šolam, vrtcem in drugim posameznikom in ustanovam, ki zbirate tudi materialno pomoč in jo dostavljate v centralna skladišča Karitas.

Več informacij o zbiranju materialne pomoči TUKAJ.

Slovenska karitas bo ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve RS v sklopu humanitarnega strateškega partnerstva prispevala tudi sredstva za pomoč beguncem Caritas Poljski in Caritas Moldaviji, kjer je beguncev vse več. Slovenska pomoč bo prispevala k širšemu delu Caritas Poljske, ki pomaga beguncem že od prvega dne. Caritas Poljske je do sedaj zagotovila 2.000 namestitev za sirote in otroke z različnimi invalidnostmi iz Ukrajine, začela s pobudo “Paket za Ukrajino” in pripravlja prevoz 200.000 paketov s hrano in higienskimi izdelkov za begunske družine. Na obmejnih točka zagotavlja beguncem hrano (že več kot 50.000 toplih obrokov), tople napitke, termovke, odeje in spalne vreče. Caritas v Moldaviji je v tem tednu objavila humanitarni poziv, v sklopu katerega bo pomagala 9.600 beguncem z varnim prevozom od meje do storitev, z namestitvijo za najranljivejše, jim zagotavljala osnovne življenjske potrebščine in psihosocialno pomoč.


Humanitarna informacijsko koordinacijska točka v primeru kriz je del aktivnosti projekta »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga izvajata Platforma SLOGA in Slovenska karitas v sklopu strateškega partnerstva na področju humanitarne pomoči. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Mnenja, izražena v objavi, predstavljajo mnenja avtorja in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve.

Translate »