Teden dobrodošlice v okviru pobude Welcoming America


Platforma SLOGA je v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani novembra 2016 organizirala Teden dobrodošlice, niz dogodkov o krepitvi podpornega okolja, ki sprejema begunce (angl. welcoming environment), s ciljem omogočanja vključevanja priseljencev v novo okolje. Teden dobrodošlice je naslovil izzive krepitve podpornega okolja za begunce skozi aktivna partnerstva in izzive spreminjanja diskurza o beguncih. Cilj tedna je bila tudi krepitev dialoga med ameriškimi in slovenskimi deležniki z namenom izmenjave izkušenj ter informacij.

Program Tedna dobrodošlice je ponudil pester nabor delavnic in srečanj z mednarodnimi strokovnjaki. Ponedeljkova delavnica z Vanjo Pantić Oflazoglu iz mednarodne nevladne organizacije Welcoming America in Teo Rozman Clark, soustanoviteljico ter izvršno direktorico Green Card Voices, je naslovila izzive spreminjanja diskurza o beguncih. Tudi torkova delavnica je potekala s Teo Rozman Clark in se je osredotočila na ustno zgodovino, digitalno humanistiko ter pripovedovanje zgodb. V sredo je v Mestni hiši v Ljubljani potekal pogovor z županom Logatca Bertom Menardom in Joejem Cimpermanom, predsednikom Global Clevelanda s slovenskimi koreninami (in dolgoletnim mestnim svetnikom v Clevelandu), o vlogi lokalnih skupnosti pri krepitvi podpornega okolja beguncev. Četrtkova delavnica z Ano Mario Teixeiro iz International Rescue Committee-ja iz Miamija je naslovila vlogo ameriških agencij za preseljevanje beguncev in sodelovanje agencij z zasebnim sektorjem. Program se je zaključil s petkovo delavnico z naslovom »Sodelovanje akterjev na lokalni ravni pri integraciji beguncev: primer Global Cleveland-a« z Joejem Cimpermanom, predsednikom Global Cleveland-a, v Tkalki v Mariboru. Namen delavnice, organizirane v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije, je bil predstaviti kooperativo Global Cleveland kot primer vzpostavljanja partnerstev na lokalni ravni za krepitev integracije beguncev.

Platforma SLOGA je sklop dogodkov Tedna dobrodošlice organizirala v okviru Welcoming Week, pobude mednarodne nevladne organizacije Welcoming America, katere cilj je gradnja mostov in krepitev skupnosti v duhu enotnosti ter medkulturnega dialoga. Pobuda ozavešča o pozitivnih vidikih migracij. Welcoming Week predstavlja priložnost predstaviti, kako se povsod po svetu, v prestolnicah in vaseh, ruralnih ter urbanih predelih, ljudje z različnimi ozadji združujejo s ciljem krepitve skupnosti.


US-embassy ALT

Teden dobrodošlice je sofinanciralo Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani.

Translate »