Platforma SLOGA je predsedniku vlade, Marjanu Šarcu, posredovala pismo s petimi predlogi za večji slovenski prispevek k trajnostnemu razvoju. Predsednik vlade se bo ob četrti obletnici sprejema Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 med 23. in 25. septembrom v New Yorku udeležil Svetovnega vrha o pospešitvi izvajanja Agende 2030.

Pismo predsedniku Šarcu v luči izvorne države bodočega komisarja EU za krizno upravljanje oz. za humanitarno pomoč in civilno zaščito (DG ECHO) izpostavlja pričakovanje, da bo na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči jasno predstavila izpolnjevanje mednarodno zadanih zavez. Predsedniku Šarcu zato predlagajo, da na srečanju na Vrhu izpostavi štiri točke:

  • da bo Slovenija do leta 2030 izpolnila svojo zavezo in za uradno razvojno pomoč namenila 0,33 % bruto narodnega dohodka (sedaj 0,16 %)
  • da bo Slovenija okrepila dejavnosti za zagotavljanje skladnosti politik za (trajnostni) razvoj,
  • da bo Slovenija institucionalno okrepila upravljavske strukture na ravni Vlade,
  • da bo Slovenija okrepila posvetovalne mehanizme povezovanja, sodelovanja in usklajevanja za izvajanje Agende 2030.
Pismo se konča s predlogom, da po vrhu v New Yorku predsednik Šarec proaktivno pripravi posvet z akterji ter deležniki trajnostnega razvoja v Sloveniji o teži teh predlogov.
Translate »