Dobrodelno društvo Petka za nasmeh, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska fundacija za UNICEF, Rdeči križ Slovenije, Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije, Slovenska filantropija, Društvo Altra in Šent so pozvali vse odgovorne, naj takoj ukrepajo in otrokom zagotovijo enaka izhodišča.

Kot so opozorili v odprtem pismu, ki so ga naslovili na vlado, pristojno ministrstvo in odboru DZ, se otroški dodatek, ki je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka, družinam, ki prejemajo socialno pomoč, še vedno šteje kot dohodek. S tem se socialna pomoč, ki je krepko pod mejo preživetja, še zmanjša in se posledično otroški dodatek uporablja kot osnovni znesek za preživetje družine, kar je nedopustno. V njem so spomnili tudi na predlog odbora DZ, da vlada ustrezne rešitve pripravi do konca leta 2017.

Po poročanju portala Ius-info so se na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odzvali na pobudo nevladnih organizacij in Levice in sporočili, da bodo pripravili analize posledic izvzetja otroškega dodatka iz cenzusa, na podlagi katerega se ugotavlja upravičenost do denarne socialne pomoči. A sprememb v mandatu te vlade še ne bo. Kot so napovedali, bodo analize lahko začeli pripravljati v spomladanskem času, izračuni pa bi bili lahko pripravljeni v drugi polovici leta. Na podlagi te analize in izračunov bodo po njenih navedbah tudi sprejeli stališče. Sprememb glede otroških dodatkov pa torej ni pričakovati pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami.

Odprto pismo oziroma poziv NVO si lahko preberete na spletni strani Slovenske filantropije, ki je ena od podpisnic.

Translate »