Koordinatorka nujne pomoči ZN Valerie Amos je po majskem obisku v Afganistanu pozvala k nadaljnjem investiranju v človeški razvoj in ukrepe preprečevanja, saj se bo tako zmanjšala ranljivost za vplive konfliktov in naravnih nesreč. Poudarila je, da bo varnost vsekakor ostala prioriteta, toda da varnosti ne smemo razumeti le v fizičnem smislu, saj v okvir varnosti spadajo tudi ustrezni življenjski pogoji, osnovna izobrazba, zdravstveno varstvo in vladavina prava.

Amosova je obljubila, da bodo nadaljevali z nudenjem humanitarne pomoči, nujno potrebno pa je tudi dolgoročno financiranje v človeški razvoj, ukrepe preprečevanja in v krepitev odpornosti lokalnih skupnosti ter zmogljivosti storitvenih institucij. Več kot ena tretjina afganistanskega prebivalstva ima izkušnje z razseljenostjo, vključno s 5,6 milijona vrnjenih beguncev, pet milijonov ljudi, ki še vedno živijo v sosednjih državah, in 500.000 notranje razseljenih ljudi. Amosova je pozvala tudi vse stranke v dolgotrajnem konfliktu, da naj izpolnijo svoje obveznosti po mednarodnem humanitarnem pravu in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bodo zaščitili civiliste.

Afganistan se redno sooča z naravnimi nesrečami – vsako leto so poplave, v zadnjih 11 letih pa je bilo tudi osem suš. Več o tem si lahko preberete na spletni strani OCHA, kjer najdete tudi dodatne informacije o obisku Amosove v Afganistanu.