Brazilska vlada pripravlja dva zakona, ki bosta, če bosta sprejeta, uničila pravice staroselskih ljudstev do njihovega ozemlja in odprla amazonski pragozd za neomejeno izkoriščanje s strani praktično kogar koli, ki bo imel čas in sredstva na razpolago. To ni nič presenetljivega, saj je predsednik države Bolsonaro na začetku svoje kampanje obljubil, da bo “iztrebil Indijance” in poskrbel, da ne bo ostal niti “centimeter zemlje v njihovi lasti”. Če vladi uspe odvzeti pravice staroselskim ljudstvom do njihovega ozemlja, bo s tem legalizirala genocid, ker bodo tisti, ki bodo branili gozd in svoje ozemlje, veljali za zločince, ki jih treba iztrebiti.

Situacija je tokrat še posebno resna, ker se amazonski pragozd zaradi izsekavanja in požarov približuje točki preloma, na kateri ne bo več sposoben samoobnove in se lahko nepovratno spremeni v savano. Če pride do tega (in v nekaterih regijah se je že), potem bo to imelo nepredstavljive posledice za cel svet, predvsem v luči podnebnih sprememb. Veliki deli pragozda že danes predstavljajo vir ogljika, ne pa ponor, ker so tako degradirani. Če se to razširi še dlje, si od tega človeštvo (in druga bitja) ne bo zlahka opomoglo.

Mreža staroselskih ljudstev iz Brazilija Teia das 5 Curas organizira mednarodno kampanjo za boj proti sprejetju te zakonodaje. Vrhovno sodišče bo o predlogu odločalo 25. avgusta, zato do takrat potrebujejo čimveč podpore mednarodne skupnosti

Več informacij o kampanji https://lastwarning.org/

Poglejte, kaj lahko kot posamezniki storite v podporo kampanji in kako lahko nevladne organizacije širijo glas prek svojih mrež!

 

 

Translate »