Med 9. in 18. julijem 2018 je na sedežu Združenih narodov potekal Politični forum ZN na visoki ravni (HLPF), katerega namen je spremljanje doseganja ciljev iz Agende 2030 za trajnostni razvoj. Slednja spremlja tudi doseganje ciljev trajnostnega razvoja (CTR), s posebnim fokusom na naslednje CTR: 6, 7, 11, 12, 15 in 17. Tudi letos se je foruma udeležil predstavnik platforme SLOGA.

Letos se je foruma udeležil predstavnik platforme SLOGA, Robert Križanič iz Zavoda Povod, s podporo projekta »Trajnostna Evropa za vse« v katerem imajo vlogo partnerske organizacije. NVO predstavniku je bila z vključitvijo v uradno vladno omogočena udeležbo na mnogih dogodkih bogatega spremljevalnega programa na forumu. Osrednji del foruma so predstavitve prostovoljnih nacionalnih poročil o izvajanju Agende 2030 na nacionalni in regionalni ravni. Slovenija je svoje prvo poročilo predstavila v letu 2017. Vlada (SVRK) je v letu 2018 objavila posodobitev tega poročila.

Nevladne organizacije, združene v različnih pobudah, si delijo stališče, da je potrebno okrepljeno vključujoče delovanje vseh akterjev trajnostnega razvoja v smeri enakosti in pravičnosti kot temeljnima načeloma v ozadju Agende 2030, če želimo izpolniti zadane globalne cilje. Evropska NVO koalicija SDG Watch Europe, ki vodi projekt »Trajnostna Evropa za vse« je v pismu Evropski komisiji še posebej izpostavila, da je njena šibkost skladnost politik za trajnostni razvoj. Hkrati je pozvala, da EU ne sme zamuditi priložnosti, da poroča pred svetom najkasneje prihodnje leto, 2019.

Eden od poudarkov letošnjega Visokega foruma je bilo globalno zmanjševanje sposobnosti držav za blažitev podnebnih in okoljskih sprememb. Poudarek je bil dan najbolj razvitim državam kot največjim onesnaževalkam, ker si slednje lahko privoščijo največjo porabo fosilnih goriv in najrevnejšim, ki pa v največji meri čutijo posledice podnebnih in okoljskih sprememb, ker za prilagoditev nimajo dovolj resursov.

Podrobnejše informacije letošnjem HLPF lahko najdete tu.

Translate »