Amnesty International Slovenije vabi k podpisu peticij. Na Pišem za pravice 2020 se borijo za pravice 14 posameznih ljudi z vsega sveta in proti sprejemu sprememb zakona o tujcih v Sloveniji, ki bi prizadel pravice številnih begunk in beguncev. 

Peticije:

1. Slovenija: Ne sprejmite novele zakona o tujcih! Slovenska vlada je konec septembra 2020 sprejela predlog sprememb zakona o tujcih, ki predstavlja nadaljnje omejevanje pravic prosilcev za azil.

2. Osvobodimo Nassimo al-SadaNassima se je v Savdski Arabiji borila za svobodo žensk: a ob tem je izgubila svojo svobodo.

3. Osvobodimo Khaleda Drarenija. Novinar Khaled je bil septembra 2020 v Alžiriji obsojen na dve leti zapora le zato, ker je poročal s protestov za družbene spremembe.

4. Zahtevajmo pravico za Gustava Gatico. Gustavo se je novembra 2019 v Čilu udeležil protestov za družbene spremembe, na katerih je bila policija nasilna: ustrelili so ga v obe očesi in trajno je oslepel.

5. Zaščitimo okoljevarstvenico Jani Silvo. Jani, ki ščiti bogat kolumbijski ekosistem in tam živeče ljudi, se sooča z grožnjami nezakonitih skupin, vojske, preprodajalcev mamil in multinacionalnih podjetij.

6. Kje je Idris Khattak? Idris, ki kot raziskovalec človekovih pravic razkriva prisilna izginotja, je po krutem preobratu usode novembra 2019 sam izginil. Šele junija 2020 so pakistanske oblasti priznale, da je v njihovem priporu. Še vedno pa ne razkrivajo, kje.

7. Zahtevajmo pravičnost za najstnike El Hiblu 3. Ker so na ladji, ki jih je skupaj z drugimi prosilci za azil rešila iz morja, kot tolmači umirjali panično situacijo, jim grozijo absurdne obtožbe, da so ladjo ugrabili – stari 15, 16 in 19 let!

8. Zahtevajte oprostitev podpornikov_podpornic Parade ponosa. Ker so mirno protestirali proti prepovedi izvedbe Parade ponosa na svoji univerzi v Ankari, so jih pridržali in poslali pred sodišče.

9. Dosežimo izpustitev mladega pesnika iz zapora. Paing Phyo Min služi šest let zapora kazni, ker je bil v svoji satirični poeziji kritičen do vojske v Mjanmaru.

10. Zahtevamo pravico za Popi in Bongeko. Ti dve mladi ženski je nekdo v Južni Afriki ubil maja 2017, policija pa še vedno ni odkrila, kdo je to naredil. V tej državi žensko ubijejo vsake tri ure, pri pregonu pa pravosodni sistem prepogosto odpove.

11. Osvobodimo Germaina Rukukija! Edini zločin Germaina je, da se je v Burundiju boril proti mučenju. Zato so ga obsodili na 32 let zapora!

Translate »