Delo od doma najbrž marsikomu deluje na videz idealno? Morda nekateri v neki meri to že prakticirate? Situacija, v kateri smo se znašli, je kljub temu drugačna…prisiljeni smo namreč delati od doma vse v tednu. Za marsikoga je to ogromna sprememba in se morda s tem spopada, zato z vami delimo nekaj nasvetov, da boste pri svojem delu učinkoviti.

1. Imejte vse na istem mestu

Okolje, v  katerem delate, je izjemno pomemben. V kolikro delate v dnevni sobi, izklopite televizijo, da izklopite moteči dejavnik. Na mizi hranite samo predmete za delo, s čimer boste zmanjšali motnje.

2. Izkoristite svoj fleksibilni delovnik

Delovni čas je ključnega pomena. V kolikor nimate določenega delovnega časa, si ga postavite sami in pri tem upoštevajte, kdaj ste najbolj produktivni in kdaj vam bo glede na razmere najlažje delati brez motenj.

Pomembno je, da si postavite časovni okvir, ki vam najbolje ustreza.

3. Pravila oblačenja

Oblačila na nas podzavestno vplivajo, čeprav se na prvi pogled ne zdi tako. Pižama zelo udobno oblačila, vendar lahko podzavestno vpliva na našo produktivnost. Zato je pomembno, da se oblečemo “primerno” za službo in s tem vplivamo na našo produktivnost.

4. Sprememba prehrane

Delo od doma nam omogoča neomejen dostop do hrane, ki jo hranimo v kuhinji in hladilniku. Zmožnost, da potešite lakoto, ko vam zapaše, še posebej z ne preveč zdravo hrano, ima lahko za naše počutje in telo slabe posledice.

Piškote, čokolado in podobne prigrizke zamenjajte z zdravo prehrano, kavo zamenjajte za čas in si vnaprej pripravite zajtrk in kosilo.

5. Pijte veliko vodo

Poskrbite, da se izognete dehidraciji in zmanjšani produktivnosti tako, da pijete čim več vode. Redno pitje vode tudi zmanjša občutek lakjote, prav tako pa se boste utrudili pozneje in tako opravili več dela.

6. Odrežite se od sveta

Točka spada v kategorijo odstranjevanja motenj. Vsaka motnja, naj bo hitri klic prijatelja, elektronsko sporočilo bližnjega, ipd. preusmeri pozornost. Izklopite torej vse, česar za delo ne potrebujete. Telefon preklopite na tiho, izklopite družbena omrežja, ipd.

7. To-DO seznam

Pripravite to-do seznam za sledeči dan in si obveznosti določite po prioritetah. Naj vam to služi kot zemljevid; ne opravljajte nalog, ki jih niste umestili na seznam.

Seznam pripravite zvečer oziroma ob zaključku dela za prihodnji dan. Vaša podzavest bo namreč načrte in cilje premlevala med vašim spanjem. In morda se vam kaj hitro lahko zgodi, da se boste zbudili polni novih zamisli.

8. Vzemite si odmor

Svoj delovni čas prilagodite svojemu ritmu. Če potrebujete čas za zagon ali odmor, ga izkoristite.

9. Uživajte v svojem delu

Najbolj pomembno je, da v svojem delu najdete užitek. Če se pri opravljanju svojega dela ne počutite dobro, razmislite o spremembah; morda bo za vas delovala sprememba prostora, rutino, način dela.

Vir.

Translate »