Afriška unija je izdala izjavo o poročilih o slabem ravnanju za Afričani, ki želijo zapustiti Ukrajino: “Sedanji predsednik Afriške unije in predsednik Republike Senegal Macky Sall ter predsednik Komisije Afriške unije Moussa Faki Mahamat pozorno spremljata dogajanje v Ukrajini in sta še posebej zaskrbljena zaradi poročil, da se afriškim državljanom na ukrajinski strani meje odreka pravica do varnega prehoda meje.

Predsedujoča opozarjata, da imajo vsi ljudje pravico prečkati mednarodne meje med spopadi in da bi morali imeti enake pravice do prehoda na varno iz konflikta v Ukrajini, ne glede na njihovo narodnost ali rasno pripadnost.

Poročila, da so Afričani izpostavljeni nesprejemljivi različni obravnavi, bi bila šokantno rasistična in v nasprotju z mednarodnim pravom. V zvezi s tem predsedniki pozivajo vse države, naj spoštujejo mednarodno pravo ter izkažejo enako empatijo in podporo vsem ljudem, ki bežijo pred vojno, ne glede na njihovo rasno identiteto.

Predsedniki pozdravljajo prizadevanja držav članic Afriške unije in njihovih veleposlaništev v sosednjih državah za sprejem in usmerjanje afriških državljanov in njihovih družin, ki poskušajo prečkati mejo iz Ukrajine na varno.”


Humanitarna informacijsko koordinacijska točka v primeru kriz je del aktivnosti projekta »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga izvajata Platforma SLOGA in Slovenska karitas v sklopu strateškega partnerstva na področju humanitarne pomoči. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Mnenja, izražena v objavi, predstavljajo mnenja avtorja in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve.

Translate »